Akkerbouw

Nieuws 3169 x bekeken

NEPG: wederom zeer matige aardappeloogst

Noordhoek - De aardappeloogst in de vijf grote productieregio's in Noordwest-Europa gaat dit jaar uitkomen op een totaal van 23,1 miljoen ton. Het is 1,3 procent (292.000 ton) meer dan in 2012, maar ruim 5 procent onder het vijfjarig gemiddelde van de voorgaande seizoenen.

Voor Nederland wordt de oogst 3,266 miljoen ton, ofwel 3,5 procent minder dan vorig jaar. Dat valt op te maken uit de jongste prognose van de NEPG, de organisatie van aardappeltelers in de EU-5, ofwel Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In Nederland wordt NEPG vertegenwoordigd door Verenigde Telers Akkerbouw (VTA).

Volgens de NEPG-prognose zal de Noordwest-Europese oogst bijna op hetzelfde lage niveau uitkomen als vorig seizoen. Het verwachte licht positieve verschil is vergelijkbaar met één maand aardappelen verwerken door de Nederlandse fritesindustrie.

De relatief zeer matige groei van de productie ten opzichte van vorig jaar is opmerkelijk, gezien het met 4 procent uitgebreide areaal. Het is te wijten aan teruglopende hectare-opbrengsten in vooral Duitsland (-16,3 procent) en Nederland (-8,3 procent), na een koud voorjaar en een warme, droge zomer. De Duitse aardappeltelers haalden vorig jaar nog een opbrengst van 48,4 ton, dat worden er nu 40,5 denkt NEPG. In Nederland wijzigt de opbrengst per hectare van 50,2 ton in 46 ton (10,6 procent onder het vijfjarig gemiddelde). Het ten opzichte van vorig jaar gerealiseerde herstel van de Britse aardappelproductie (van 38,1 naar 45 ton) en de productiegroei in Frankrijk (van 41,4 naar 43,4 ton) biedt enige compensatie. NEPG gaat uit van een gemiddelde hectareopbrengst van 43,4 ton in de EU-5, tegen 44,6 ton vorig seizoen.

Uiteraard is uitgegaan van een rooiperiode die onder gemiddelde omstandigheden kan plaatsvinden. Vorig seizoen waren de problemen tijdens het rooien in vooral het Verenigd Koninkrijk, Noord-Frankrijk en België desastreus.

Of registreer je om te kunnen reageren.