Akkerbouw

Nieuws 1162 x bekeken

Lidstaten willen extra stimulans eiwitgewas

Brussel – Een aantal lidstaten in de EU wil de teelt van eiwithoudende gewassen stimuleren. Italië, Polen, Oostenrijk, Bulgarije en Slovenië pleiten daarvoor op de landbouwraad in Brussel. Dan wordt de EU minder afhankelijk van de import van soja.

Volgens Slovenië is de EU voor plantaardig eiwit bijna volledig afhankelijk van de import vanuit de VS, Brazilië en Argentinië. Bovendien is die soja bijna allemaal genetisch gemodificeerd. Terwijl de consumenten steeds meer transgeenvrije producten willen, stelt de Sloveense overheid. Daarom pleit Slovenië voor een verplicht etiket op veevoer dat aangeeft dat het genetisch gemodificeerde grondstoffen bevat.

Landbouwcommissaris Dacian Ciolos zei op de landbouwraad dat de EU ondersteuningsmaatregelen heeft voor eiwitgewassen. Lidstaten mogen de teelt van vlinderbloemigen koppelen aan de directe inkomenssteun. Ook mogen deze gewassen meetellen als ecologisch focusgebied. Verder wijst Ciolos de lidstaten erop dat de verplichte eisen aan de vruchtwisseling meer ruimte geeft aan eiwitgewassen. Ook zijn er subsidies voor onderzoek en innovatie, die kunnen worden gebruikt om de teelt van eiwitgewassen te stimuleren.

Ciolos tekent er wel bij aan dat de teelt van graan voor de akkerbouwers economisch aantrekkelijker is. Maar de landbouwcommissaris hoopt dat de lidstaten de mogelijkheden gebruiken om eiwitgewassen te stimuleren, omdat dergelijke gewassen de duurzaamheid van de Europese landbouw verbeteren.

Er lopen diverse projecten om de teelt van sojabonen mogelijk te maken in Midden- en Noord-Europa. Dertien landen doen dit in het stroomgebied van de Donau-rivier.

Of registreer je om te kunnen reageren.