Akkerbouw

Nieuws 3017 x bekeken

Emsland wil meer aardappelen voor vlokken

Emlichheim - De Emsland Group gaat investeren in zijn vlokkenfabriek in het Duitse Cloppenburg, zo'n 90 kilometer oostelijk van Emmen. Hoeveel de capaciteit in Cloppenburg wordt opgeschaald, houdt de fabrikant voor zich.

Door het opschalen van de vlokkenproductie in Cloppenburg neemt de vraag naar aardappelen toe. Veel Emsland-Stärke telers in het Weser Emsgebied zijn al deels omgeschakeld van zetmeelaardappelen op industrieaardappelen voor de vlokken- en granulaatproductie. Echter, het aardappelareaal in het Weser Emsgebied zit al op zijn maximum vanwege de vruchtwisseling en de concurrentie met energiemais voor de biogasvergisters. Daarom kijkt Emsland ook over de grens. De vlokkencontracten van Emsland Group zijn een alternatief voor Nederlandse aardappeltelers.

De prijs voor industrieaardappelen is zo’n 20 euro per ton meer dan van zetmeelaardappelen. Emsland betaalt voor het ras Allure levering 1 oktober franco fabriek €91,54 per ton aardappelen bij 507 gram onderwatergewicht, nul opwaarts. Voor levering 15 juni uit bewaring bedraagt de contractprijs €134,17 per ton (507 gram owg). Voor zetmeelaardappelen betaalde Emsland vorig jaar €78,26 per ton (507 gram owg), inclusief de €11,95 per ton tarwekoppeling, exclusief transportkosten en toeslagen zoals kwaliteits- en bewaarpremies. Wel zijn de contractprijzen franco fabriek. Dat is het Duitse systeem waarbij de teler zelf verantwoordelijk is voor het transport naar de fabriek. Emsland Group kan het transport voor de teler naar Cloppenburg ook organiseren, en rekent daar gemiddeld 10 euro per ton voor.

Emsland Group wil zich meer specialiseren in het vlokken- en granulaatsegment ten koste van het aardappelzetmeelsegment. Dat meldt Emsland Group in een brief aan zijn telers. Met de productie van vlokken en granulaat uit aardappelen valt meer te verdienen dan met de zetmeelproductie. Naast het vergroten van de verwerkingscapaciteit in de vlokkenfabriek in Cloppenburg heeft Emsland Group dit jaar een 100 procent belang genomen in de vlokkenfabriek in Hagenow. Tevens produceert Emsland sinds dit jaar ook vlokken bij haar zetmeelfabriek in Emlichheim. Inmiddels belevert de onderneming circa 30 procent van de Europese vlokken- en granulaatmarkt.

De reden voor Emsland om zich meer op de foodmarkt te begeven is de afbouw van de zetmeelsubsidies door Brussel. De zetmeelindustrie moet voortaan de winst halen uit de markt, zonder steun vanuit Brussel. Om dat winstgevend te kunnen doen is Emslands strategie om voortaan alleen zetmeel te verkopen op renderende markten. Bulkmarkten, zoals niet rendabele commodity-segmenten van de papierindustrie, worden verlaten. De krimp in zetmeel wordt opgevangen door te groeien in food.

De vlokken worden verkocht als industriepuree, in de snackindustrie en de foodservice.

Of registreer je om te kunnen reageren.