Akkerbouw

Nieuws 3882 x bekeken 2 reacties

Droogte leidt tot problemen uienoogst

Westmaas – De droogte geeft problemen in de uienoogst. Sommige percelen zijn zo hard dat ze niet kunnen worden gerooid. De opbrengsten worden flink lager, maar de situatie is goed voor het prijsniveau.

“Uien zitten zo vast met de wortels in de grond dat je de wortelkrans beschadigt bij het rooien en dus ook de uien”, zegt Luc Remijn van DLV Plant. De situatie verschilt sterk per perceel. “Op ons proefveld kunnen we niet rooien. De opbrengsten zijn ook heel matig. Daar waar de afgelopen week is gerooid, kwam 40 tot 45 ton uit de grond waar 55 ton normaal is.”

Jaap de Lint, medewerker van Verenigde Telers Akkerbouw (VTA) en akkerbouwer in West-Brabant, schat in dat hij 15 tot 20 ton minder rooit dan normaal. “Vorig jaar heb ik uit de schuur 70 ton netto afgeleverd. Dit jaar knijp ik mijn handen dicht met 50 ton.”

De Lint heeft zijn uien drie keer beregend. “En voor de oogst moet dat nog een keer gebeuren. Dat duurt echter nog wel een of twee weken.”

VTA gaat half september proefrooien. Dan wordt duidelijk hoeveel er in Nederland wordt verwacht. “Flink minder in elk geval. Maar of dat 10 of 20 procent is, durf ik nu nog niet te zeggen.”

Uientelers met beregeningsinstallaties hebben er wel kilo’s bij kunnen beregenen, is Remijn duidelijk. “In het Zuidwesten is dat echter maar een klein deel.”

De MH-toepassing was bovendien lastig door de onregelmatige stand van de uien. “In hoeverre het is gelukt, moet nog blijken.” De twee weken achterstand die de uiensector dit seizoen door het koude voorjaar achtervolgt, houdt stand. De uien vallen hoe dan ook fijn uit.

Dit alles leidt tot een positieve stemming; de prijzen zijn met een euro of 18 voor direct afland leveren goed. De Lint: “Er worden historisch veel zaken gedaan voor deze tijd van het jaar. De lage opbrengst wordt gecompenseerd met hoge prijzen.”

Laatste reacties

  • kees.hanse1

    Gelukkig valt de oogst tegen, er is meer dan genoeg gegroeit om een mooie prijs te realiseren.De consument merkt hier toch bijna niets van en de boer heeft een mooi saldo per ha. met relatief weinig werk en zodoende ook geen overvolle cellen product.

  • robclaas

    helemaal mee eens wat minder tonnen en een mooie prijs
    eer van je werk

Of registreer je om te kunnen reageren.