Akkerbouw

Nieuws 862 x bekeken

China koopt bijna 5 miljoen ton sojabonen in VS

Davenport – Chinese afnemers hebben een overeenkomst gesloten met Amerikaanse exporteurs voor de levering van 4,83 miljoen ton sojabonen. De waarde wordt geschat op 2,8 miljard dollar (2,1 miljard euro).

 

Volgens persbureau Reuters is de overeenkomst gesloten onder supervisie van de US Soybean Export Council. De soja wordt geleverd door Archer Daniels Midland, Bunge, Columbia Grain en nog enkele andere handelshuizen. De levering vindt waarschijnlijk plaats tot maart. Dan komen de sojabonen uit Zuid-Amerika op de wereldmarkt.

China is de grootste importeur van sojabonen in de wereld. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) heeft China 69 miljoen ton sojabonen nodig uit andere landen. Dat is 10 miljoen ton meer dan vorig seizoen. Het is het tiende achtereenvolgende jaar dat de Chinese import stijgt. De import van China beslaat dit seizoen een kwart van de wereldproductie. Vorig seizoen kocht China 21,5 miljoen ton sojabonen in de VS.

De wereld produceert dit seizoen 282 miljoen ton sojabonen. Voor het eerst in de geschiedenis produceert Brazilië met 88 miljoen ton meer sojabonen dan de VS, die blijft steken op 86 miljoen ton. Brazilië was vorig seizoen de VS al voorbij gestreefd als grootste exporteur.

Of registreer je om te kunnen reageren.