Akkerbouw

Nieuws 1163 x bekeken

CSV Covas boekt hoogste omzet ooit

Asten - De zuidoostelijke coöperatie CSV Covas draaide afgelopen boekjaar een omzet van 68,7 miljoen euro. Dat is 8 procent meer dan in boekjaar 2011/2012. De coöperatie keert een nabetaling uit van 749.938 euro aan de leden. Dat is omgerekend €1,01 per ton quotumbieten.

Het is de hoogste omzet sinds de fusie in mei 2009 van de coöperaties CSV en Covas. In boekjaar 2011/2012 bedroeg de omzet 63,5 miljoen euro. Toen is 740.000 euro aan de leden betaald uit de winst. Dat was omgerekend 1 euro per ton quotumbieten met 16 procent suiker.

Directeur Gerard Gosselink is tevreden over boekjaar 2012/2013, dat loopt van 1 mei tot en met 30 april. “We konden veel bieten transporteren. Ook de andere activiteiten brachten geld op. De coöperatie heeft een deelneming in aardappelhandel AZN, we zijn commissionair voor Aviko en Sensus en we leveren diensten aan coöperatie Triligran, dat brouwgerst levert aan bierbrouwer Gulpen. We hebben de ginsenghandel Euro Ginseng afgestoten omdat het niet past bij onze kernactiviteit.”

De coöperatie is gezond, stelt Gosselink. “We keren onze winst volledig uit aan de leden via de nabetaling. Dat is dit jaar bijna 750.000 euro. Ons  eigen vermogen bedraagt 7,8 miljoen euro. Daar halen we een rendement op van bijna 10 procent. Met een solvabiliteit van 54 procent (eigen vermogen gedeeld door totale vermogen) kunnen we alle winst uitkeren. Er is geen reden om extra geld te reserveren.”

Het aantal leden daalde met vijf naar 1.731 leden, die 11.310 hectare suikerbieten teelden. Gosselink: “Het aantal leden daalt ieder jaar iets. De overblijvende bedrijven groeien. Bovendien stijgt de productie per hectare. Dat houdt de omzet van CSV Covas op peil.”

CSV Covas werkt met een bietenmuis in Limburg om de bieten op te laden, zegt Gosselink. “We doen dat vanaf deze campagne ook in Noord-Brabant. Zo kunnen de leden hun tarra verminderen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.