Akkerbouw

Nieuws 2328 x bekeken 1 reactie

Aviko: nagroei aardappelen valt tegen

Dronten – Fritesaardappelen hebben de mogelijke inhaalslag deze zomer niet gemaakt. Dat zegt Dick Zelhorst, directeur bij verwerker Aviko Potato.

“De nagroei is minder dan verwacht, maar de regen van nu kan voor een deel van de oogst nog van betekenis zijn.”

Dat het gewas de door het koude voorjaar opgelopen achterstand van twee weken niet heeft ingehaald, is te zien aan de proefrooiresultaten op de vernieuwde website van Aviko Potato. De gegevens worden wekelijks aangevuld, samen met marktinformatie.

Uit de grafieken blijkt dat de rassen wat betreft opbrengst nu hangen tussen het meerjarig minimum en het meerjarig gemiddelde. Ook de knolaantallen per kilo zijn hoger dan gemiddeld.

Op onderwatergewichten wordt hoog gescoord. “Die scores zakken zakt vast nu er regen is gevallen. Aan de ene kant maar goed ook, want aardappelen met hoge onderwatergewichten zijn gevoelig voor blauw. Aan de andere kant leiden hoge onderwatergewichten wel tot een hoog rendement in de fabriek.”

De nagroei is minder dan verwacht door de droogte en warmte in de zomer, geeft Zelhorst aan. “Wellicht dat de regen nog voor wat nagroei zorgt op een deel van de percelen. Dat is nu echt de vraag. We zijn sowieso blij met de regen, want het maakt de grond wat zachter. Dat is erg goed voor de hoofdoogst en de oogst van pootgoed. Maar voor een deel van de aardappelen is het ook te laat. Hoeveel dat is, moet de komende weken blijken.”

Over de productie van dit seizoen zegt Zelhorst nog niks. “Het areaal is groter, dat staat vast. De opbrengst moeten we nog even afwachten.”

De tegenvallende hectare-opbrengsten leiden voor dit moment tot een krap aanbod van vrije aardappelen.

Volgens het Bureau Aardappelmarkt Informatie van het Productschap Akkerbouw wisselen de opbrengsten sterk per regio, maar valt de gemiddelde hectare-opbrengst in elk geval onder het meerjarig gemiddelde. “De uiteindelijke opbrengst van een perceel aardappelen hangt af van de actuele stand van het gewas; reeds afgestorven of toch nog enige groeipotentie.”

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond waarschuwt aardappeltelers: “De nagroei van aardappelen bepaalt opnieuw het verschil in de aardappelmarkt. Als de nagroei beperkt is, zijn we voor de zoveelste keer gered door het weer. Het huidige areaal is een groot risico voor een rendabele aardappelteelt.”

Eén reactie

  • agri2

    Best eerlijk verhaal van zo'n frietbakker.

Of registreer je om te kunnen reageren.