Akkerbouw

Nieuws 4588 x bekeken 8 reacties

Voorschotprijs CZAV duikt naar kostprijs

Wemeldinge – De voorschotprijs van coöperatie CZAV is met 135 euro per ton maal-, zomer- en baktarwe lager dan in de voorgaande drie jaren. De prijs ligt rond de kostprijs. Toch is er meer animo voor de pool dan vorig jaar, toen een recordvoorschotprijs werd betaald van 200 euro.

Voor voertarwe betaalt CZAV 130 euro, voor triticale 120 euro en voor alle gerst 125 euro. De lagere voorschotsprijzen zijn het gevolg van de goede oogsten.

“We zijn gewend geraakt aan een mooie, opgaande markt”, zegt Ko Francke, adjunct-directeur bij CZAV. “Nu is er meer onzekerheid. China vraagt graan, dat houdt de markt nog enigszins op niveau. Maar daar staat een forse productie tegenover. Het is niet in evenwicht.”

Deze voorschotsprijs ligt rond de gemiddelde kostprijs van graan, zegt Francke met een slag om de arm. “Dat verschilt sterk per teler en met schaalvergroting wordt veel gecompenseerd. Maar onder de 135 euro ga je onder de kostprijs, die steeds een beetje blijft stijgen, zitten.”

Het gewas is dit jaar in Zuid-Nederland laat afgerijpt en bevat hoge vochtpercentages. De oogstperiode duurt lang en er moet veel machinaal worden gedroogd. Dat geeft aanzienlijke kostenposten, geeft de coöperatie aan. CZAV heeft driekwart van de verwachte aanvoer binnen.

Hoewel de oogst niet zonder slag of stoot verloopt, is de opbrengst en kwaliteit in Nederland goed. “In veel grote graan producerende landen in de EU worden zelfs recordopbrengsten verwacht. De Verenigde Staten verwachten een grote maisoogst, wat de vraag naar en daarmee de prijs van graan kan drukken.”

Francke benadrukt dat dit een momentopname is, dat de oogst nog maar net is begonnen en de stemming best nog kan omslaan. Toch lijkt het erop dat akkerbouwers zich voor wat graan betreft liever vastleggen in een pool, want de animo is bij CZAV licht gestegen. “De aardappelen- en uienmarkt is positief gestemd. Dat is heel belangrijk, daar richt de akkerbouwer zich nu op. Ze kiezen met graan voor de zekerheid van een pool.”

De voorschotsprijs ligt altijd onder de dagprijs, zo blijkt uit gegevens van de laatste jaren. “Telers willen betaald krijgen, omdat ze product hebben geleverd”, legt Rien Fieman, hoofd afdeling granen bij CZAV, uit. “Dat kan de dagprijs niet zijn. We willen geen geld terug gaan halen als de dagprijs enorm zakt. Dat de animo voor onze pool groeit, geeft aan dat telers er vertrouwen in hebben.”

De voorschotsprijs was lager in 2009, toen 100 euro per ton tarwe werd betaald. In 2010 was het 155 euro, in 2011 150 euro en vorig jaar 200 euro per ton.

Laatste reacties

 • info36

  Kostprijs? Schaalvergroting lagere kostprijs? Met 80.000 euro per ha.
  Meneer Francke, terug naar school! De kostprijs ligt bijna op het dubbele.

 • jan10

  Ze zitten daar in zeeland dus ons bin zunug!!

 • agri2

  Als 135 euro de kostprijs is in het zuidwesten, dan is 90 euro (100-10 euro) de kostprijs in de gebieden waar Agrifirm actief is.
  Als je het land niet meerekent, het werk, het zaaizaad, gewasbescherming, oogsten en de kunstmest ook niet dan komt de kostprijs aardig in de buurt van die 135 euro.

 • AD AKKERMANS

  Einde van CZAV pool

 • 7222

  Effekes wachten we zijn er nog niet,even wachten op de nabetaling en dan wachten op ons vakblad de boerderij en dan zullen we wel zien wie(weer) het hoogste scoort!!!!!

 • ed12345

  Hoe lang is het geleden dat tarwe prijzen de pan uit rezen zo veel zelfs dat hier de hele groten alleen nog op dagprijs kochten ze konden het op de beurs niet meer voorfinancieren dat kon zelfs hun portmonnai niet meer trekken Toen stond er in boerderij artikelen van speciaalisten (uit de handel niet van de redactie)die bij hoog en laag beweerde dat de tarwe prijs wel iets omlaag kon maar er een stijgende lijn zou blijven want de productie zou de vraag nooit bij kunnen houden Voor de oudere onder ons is dat net een gramafoonplaat dat hebben we al zo vaak gehoord maar het omgekeerde is ook waar als de prijzen erg laag zijn duurd dat ook niet, gedult en die komen wel weer omhoog volgend jaar maart april zullen waarschijnlijk de kaarten noal wat anders geschud liggen

 • shovel-joopie

  En dan nog het gerotzooi met vocht percentages, bij CZAV gemiddeld een halve procent hoger dan bij andere afnemers, een akkerbouwer hier in de regio ging 3 adressen af en de CZAV had het hoogste vochtgehalte, op de vraag hoe dat kon kreeg hij het volgende antwoord: wij hebben ook een drooginstallatie die moet ook terug verdiend worden! Schande.

 • Tiny1946

  W#e zijn niet verplicht om naar die groene jongens te gaan levert de tarwe niet bij CZAV, er zijn handelaren genoeg!!!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.