Akkerbouw

Nieuws 1965 x bekeken 1 reactie

Universiteiten maken chip voor snelle bodemanalyse

Wenen – Wetenschappers van de Technische Universiteit in Wenen en de Universiteit in Bremen hebben een chip ontwikkeld voor een snelle bodemanalyse. Boeren kunnen de analyse zelf doen, bericht AgrarHeute.

Gewoonlijk laten telers die willen weten hoeveel ze moeten bemesten, grondmonsters nemen. Een laboratorium onderzoekt die. Bij de nieuwe methode van de universiteiten nemen boeren zelf een grondmonster. Dat lossen ze op in water en dompelen de chip er in. De oplossing gaat in een buisje, dat onder elektrische spanning wordt gezet. De verschillende meststoffen bewegen zich met verschillende snelheden door het water in het elektrisch veld. Zo kan de chip meten hoeveel en welke voedingsstoffen in de grond zitten.

Volgens onderzoeker Martin Smolka van de TU Wenen zijn de resultaten van de analyse in enkele minuten beschikbaar. “Bovendien kunnen telers nauwkeuriger bemesten. Dat bespaart kosten en is goed voor het milieu.”

Volgens Smolka werkt de methode prima. “Maar het mag nog wat gebruiksvriendelijker. Het aflezen van de data is nog te moeilijk. Over enkele jaren is het praktijkrijp.”

Eén reactie

  • ed12345

    Geweldig in een woord ,als het dan ook nog betaalbaar is, is het helemaal super

Of registreer je om te kunnen reageren.