Akkerbouw

Nieuws 1330 x bekeken 1 reactie

USDA: meer tarwe en minder sojabonen en mais

Washington – De wereld oogst meer tarwe dan gedacht. De productie komt dit seizoen op een record van 705,4 miljoen ton. Vooral de oogst in Europa valt mee.

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) publiceerde het Wasde-rapport, waarin het USDA een prognose afgeeft van productie en verbruik van de belangrijkste agrarische grondstoffen. Het USDA verhoogt de tarweproductie in de EU met 2,8 miljoen naar 141,4 miljoen ton. Volgens het ministerie stimuleerde de regen in juni de korrelvulling en zorgde de warme maand juli voor een goede afrijping. Als het USDA gelijk krijgt, dan is dat de derde grootste tarweoogst ooit in de EU. Ook Kazachstan en Oekraïne oogsten meer tarwe dan het USDA in de juliprognose verwachtte.

Doordat tarwe goedkoper is geworden, trekt het verbruik aan naar 706,8 miljoen ton. Daardoor blijft de eindvoorraad in seizoen 2013/2014 vrijwel stabiel op 173 miljoen ton.

Het USDA verraste analisten met de prognoses voor mais en sojabonen. Die gingen voor de VS omlaag. Het ministerie gaat nu uit van een Amerikaanse maisoogst van 349,6 miljoen ton, bijna 5 miljoen ton minder dan in de vorige prognose. Bij sojabonen ligt de prognose 4,5 miljoen ton lager op 88,6 miljoen ton. Daardoor dalen ook de wereldproductie van mais en sojabonen.

Het Wasde-rapport leidde tot een stijging van de prijs van sojabonen. Die noteren op de termijnmarkt in Chicago weer boven de 12 dollar per bushel (332 euro per ton). Ook de maisprijs steeg in Chicago.

De sojaprijs krijgt ook steun doordat China maar liefst 713.000 ton sojabonen bestelt in de VS. Mexico plaatste een grote order van 140.000 ton sojabonen.

Eén reactie

  • info36

    Vooral de oogst in Europa valt mee?
    Ik geloof er niets van. Overal een koud voorjaar, vervolgens in grote delen droogte en hitte.
    Ook in Nederland is de opbrengst voor het zoveelste jaar weer zwak.
    De opbrengsten van half jaren 90 worden al jaren niet meer gehaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.