Akkerbouw

Nieuws 2082 x bekeken 2 reacties

Sojaprijs Chicago boven 13 dollar

Chicago - De sojanotering voor de nieuwe oogst is boven de 13 dollar per bushel (356 euro per ton) gekomen. Het novembercontract sloot maandag op de termijnmarkt in Chicago op $13,032. De soja krijgt last van droogte.

Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) bracht een nieuw rapport uit over de stand van de gewassen. Van alle sojapercelen staat 62 procent er goed of uitstekend bij. Dat was vorige week 64 procent. In Iowa, de staat met het grootste areaal sojabonen, valt slechts 47 procent in de twee hoogste klassen.

Bij mais scoort 61 procent van de percelen goed of uitstekend, 3 procentpunten lager dan vorige week. Daardoor steeg de maisprijs van het decembercontract maandag in Chicago met 4,7 procent naar het hoogste niveau in vier weken.

Niet alleen de droogte duwde de graan- en sojaprijzen maandag omhoog in Chicago. Boeren hebben in het voorjaar door de regen minder mais en soja gezaaid. Ook in Parijs profiteerden de tarwe- en maisprijzen. Maar dinsdag daalden de noteringen iets door winstnemingen.

Ook de Amerikaanse zakenbank Macquarie constateerde tijdens een toer door de Midwest in de VS de gevolgen van de droogte. Volgens analist Chris Gadd vormt de combinatie van late inzaai en de huidige lage temperaturen een risico voor de mais in het Noorden, zegt hij op analistensite Agrimoney. “De mais wordt laat rijp. Dan wordt vroege nachtvorst gevaarlijk.”

Desondanks verwacht Gadd geen verdere prijsstijging bij mais. Daarvoor valt de oogst nog steeds te groot uit ten opzichte van de vraag. Bij soja wordt de beschikbaarheid wel krap.

Laatste reacties

  • info36

    Het kan snel verkeren( 2 weken).

  • ed12345

    Vandaag zijn ze beiden weer gezakt Maar zoals al eerder opgemerkt een grote daling in veevoerprijzen zit er volgens niet in

Of registreer je om te kunnen reageren.