Akkerbouw

Nieuws 1421 x bekeken

PCA: groei vlakt af bij Bintjes in Vlaanderen

Kruishoutem – De Bintjes in Vlaanderen zijn op hun retour. De groei vlakt af, blijkt uit proefrooiingen van het onderzoekscentrum PCA.

Het PCA bemonsterde op 19 en 20 augustus de proefpercelen met Bintjes in Vlaanderen. De cijfers van Wallonië komen later deze week. De Vlaamse Bintjes zitten na 117 groeidagen op een opbrengst van gemiddeld 39 ton per hectare. Het gemiddelde van de laatste tien jaar zit na evenveel groeidagen op 42 ton per hectare.

De spreiding in opbrengst is groot en varieert van 32 tot 49 ton, een perceel van 23 ton niet meegeteld. In twee weken is er 7 ton per hectare bijgegroeid. Dat is gemiddeld 460 kilo per hectare per dag. In de vorige periode van 6 tot 20 augustus groeiden de Bintjes gemiddeld 800 kilo per dag.

De groei zit vooral in de grove aardappelen. Op 6 augustus noteerde het PCA gemiddeld 44 procent grove knollen. Op 20 augustus was 59 procent van de knollen groter dan 50 millimeter. Dat betekent 22 ton grove knollen per hectare. Het tienjarig gemiddelde is 23,5 ton.

Het onderwatergewicht (owg) is sterk toegenomen. Het varieert op de proefpercelen van 314 tot 405 gram met gemiddeld 371 gram. De proefrooiing van 6 augustus zat op een owg van 342 gram. De sterke stijging is niet verwonderlijk gezien het aanhoudende droge weer in Vlaanderen, stelt het PCA.

Het PCA beoordeelde ook in hoeverre er doorwas is. Het aantal doorgeschoten knollen is beperkt toegenomen sinds 6 augustus. Op perceelsniveau zijn er wel grote schommelingen ten opzichte van de vorige proefrooiing. De doorwas bestaat vooral uit scheuten en popperige knollen, maar het PCA vond nu ook iets meer secundaire knollen.

Of registreer je om te kunnen reageren.