Akkerbouw

Nieuws 1139 x bekeken 1 reactie

PCA: groei blijft erin bij middenvroege aardappelen

Kruishoutem – De middenvroege aardappelen blijven hard groeien. Het ras Sinora groeit 750 kilo per hectare per dag en zit gemiddeld op 46 ton per hectare. De Sinora-percelen waren afgelopen vrijdag voor zo’n 40 procent afgerijpt.

Die dag deed het Belgische onderzoekscentrum PCA voor het laatst een proefrooiing bij dit middenvroege ras op zes percelen. De percelen haalden gemiddeld een bruto-opbrengst van 46 ton per hectare na 115 groeidagen. De laatste vier jaar rooide het PCA gemiddeld 41 ton Sinora per hectare, na evenveel groeidagen.

De knollen zijn grover geworden, meldt het PCA. Gemiddeld valt 38 ton per hectare in de sortering 50 opwaarts. Dit is een toename van 10 ton ten opzichte van de vorige proefrooiing op 30 juli. Het PCA vindt nog steeds heel weinig tarra, zoals groene, misvormde, gekloven of verrotte knollen.

Het onderwatergewicht neemt toe van 369 gram op 30 juli naar 380 gram op 9 augustus, met een variatie van 348 tot 406 gram. Ondanks het hogere onderwatergewicht blijft de kookkwaliteit maar op twee percelen gelijk of is het iets verbeterd. Bij de andere vier percelen is de smaak na koken verslechterd. Slechts twee percelen scoren nog een goede smaak, twee percelen halen net een voldoende en de aardappelen van de andere twee percelen smaken slecht.

Bij de vorige proefrooiing was de bakkwaliteit verbeterd. Op 9 augustus constateert het PCA een achteruitgang. Slechts één perceel behoudt de zeer goede bakkleur (index 2,0). De andere percelen scoren minder in bakkwaliteit, maar nog steeds goed (index tussen 2,5 en 3,0).

Eén reactie

  • info36

    Is het niet droog in Belgie?

Of registreer je om te kunnen reageren.