Akkerbouw

Nieuws 706 x bekeken

Groei bij verzekeraar PotatoPol

Zoetermeer – Het verzekerde aardappelareaal van PotatoPol voor dit seizoen is met 4,6 procent gegroeid naar bijna 99.000 hectare. Het verzekerde bedrag steeg met bijna 10 procent naar 588 miljoen euro.

 

Volgens de verzekeraar komt de toename in verzekerd areaal en verzekerd bedrag voort uit nieuwe deelnemers. Vooral het verzekerde consumptieareaal nam toe (plus 12,7 procent).

Ook is het verzekerde bedrag per hectare in het consumptiesegment hoger geworden. Het bestuur van PotatoPol heeft afgelopen winter het adviesbedrag voor consumptieaardappelen verhoogd van 5.750 naar 6.500 euro per hectare, vanwege de toegenomen teeltkosten. De adviesbedragen van pootaardappelen en zetmeelaardappelen waren al op peil.

Voor dit seizoen hebben 3.165 akkerbouwers een verzekering afgesloten bij de Onderlinge Waarborg Maatschappij PotatoPol, die in 1997 is opgericht op initiatief van LTO Nederland in samenwerking met de Nederlandse Akkerbouw Vakbond.

In het vorige verzekeringsjaar (1 mei 2012 tot 30 april 2013) hebben 68 leden een schadeclaim ingediend. In vijftien gevallen ging het om ringrot, in 53 gevallen om bruinrot. De bruinrotschade kwam door het uitstromen van besmet oppervlaktewater over aardappelpercelen door zware regenval op 31 augustus 2012 in Noordwest-Friesland.

Of registreer je om te kunnen reageren.