Akkerbouw

Nieuws 9591 x bekeken 1 reactie

Graanoogst ligt stil

Doetinchem – De graanoogst is in Nederland vrijwel stil gevallen door de regen. Op veel plekken in het noorden is de tarwe nog lang niet rijp.

Rien Fieman, hoofd van de afdeling Granen van coöperatie CZAV, schat dat 38 procent van het graan in het zuidwesten is geoogst. “Het gaat langzaam. Er zijn grote verschillen per regio. Ook is niet alle tarwe rijp. Vooral langs de kust moet de zomertarwe nog rijp worden. In Zuid-Limburg is 70 tot 80 procent van het graan geoogst.”

De geoogste tarwe is vaak vochtig, zegt Fieman. “Regelmatig zit er meer dan 15 procent vocht in de tarwe. Dan moet het worden gedroogd. De hectolitergewichten blijven met 76 tot 82 kilo goed. Het eiwitgehalte is met 11,5 procent iets lager dan vorig jaar, maar het is acceptabel voor maaltarwe.”

Fieman schat dat 70 procent van de zomergerst is geoogst. “Maar dat wordt niet veel geteeld in het zuidwesten. De meeste gerst lijkt brouwwaardig, maar de kiemkracht moet worden bepaald.”

Fieman verwacht een lange graanoogst. “De weersvoorspellingen komen niet uit. Begin deze week werd voor eind van de week mooi weer voorspeld, maar het regent in het zuidwesten.”

George Pars Graanhandel in het Friese St. Jacobiparochie heeft pas 3 procent van de tarwe binnen, zegt directeur Jelte Pars. “Veel tarwe is nog maar net rijp en droog genoeg om te dorsen. In de herfst is veel wintertarwe laat gezaaid door de regen, soms pas in december of januari. En door het koude voorjaar kwam de wintertarwe laat op gang.”

Ook bij Agrifirm Plant verloopt de tarwe oogst met horten en stoten, zegt Aart den Bakker, manager Afzet bij de coöperatie. “Woensdag is nog het nodige gedorst in Flevoland, maar ook dat ligt nu weer stil door de regenbuien op donderdag.”

In Zuid-Limburg is driekwart van de tarwe eraf. In Noord-Groningen moet de tarwe oogst eigenlijk nog beginnen, volgens Den Bakker. “Daar zijn percelen waar nu nog een groene gloed over hangt. Dat duurt nog wel veertien dagen voordat de oogst daar kan beginnen.”

Eén reactie

  • biertje

    Het is gewoon slecht weer ,afrijping is nauwlliks aan de orde ,

Of registreer je om te kunnen reageren.