Akkerbouw

Nieuws 1532 x bekeken

Fransen oogsten meer tarwe

Parijs – De Franse tarwe-oogst komt tegen eerdere verwachtingen in toch hoger uit dan vorig seizoen. De agrarische dienst FranceAgriMer schat de opbrengst aan zachte tarwe nu op 36 miljoen ton vergeleken bij 35,6 miljoen ton in 2012.

De gemiddelde opbrengst ligt met 7,4 ton per hectare ook boven het vijfjaarlijks gemiddelde.

In het zuiden van Frankrijk is de tarwe inmiddels binnen. FranceAgriMer meldt daarbij dat de oogst niet alleen later plaatsvindt dan normaal maar ook dat de opbrengsten per regio sterk uiteen lopen. De kwaliteit van de tarwe laat over het algemeen weinig te wensen over. Bij gerst blijft de Franse oogst met naar schatting 10,6 miljoen ton echter onder de 11,3 miljoen van vorig jaar. Koolzaad zit met 4,5 miljoen ton zelfs 1 miljoen ton onder de opbrengst van 2012.

In Groot-Brittannië verloopt de oogst rommelig door de vele vaak zware regenbuien. Toch zijn ook hier de boeren tevreden over de opbrengsten. Hier en daar komt aan tarwe rond de 10 ton per hectare van de velden terwijl de opbrengst bij gerst op 7 tot 7,5 ton per hectare lijkt uit te komen. Wat koolzaad betreft vrezen veel Engelse boeren dat ze het gewas door de ongunstige weersomstandigheden van de laatste maanden op het veld moeten laten staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.