Akkerbouw

Nieuws 3630 x bekeken 11 reacties

'Eigen productie brandstof en stikstofkunstmest nadert'

Doorn – Over vijf jaar is het rendabel voor akkerbouwers om zelf brandstof en stikstofkunstmest te produceren. Voorwaarde is wel dat zonnepanelen goedkoper worden.

De green fertilizer, zoals dit principe wordt genoemd, is uitgedacht door het akkerbouwinnovatieproject Kiemkracht. Volgens directeur Rob van Haren werkt het als een omgekeerde brandstofcel, zei hij dinsdag op een seminar in Doorn over de toekomst van de akkerbouw. “Met zonnepanelen of windmolens wek je elektriciteit op. Dat stuur je door de brandstofcel. Die produceert ammoniak uit de stikstof in de lucht. Dat kan de akkerbouwer gebruiken als kunstmest. De ammoniak kan ook worden gebruikt in de trekker. Dat bespaart 60 procent op het dieselverbruik.”

Zonnepanelen zijn nog te duur, zegt Van Haren. “Nu zit je op een terugverdientijd van dertig jaar. Maar ik verwacht dat over vijf à zes jaar zonnepanelen zo goedkoop zijn geworden dat je de investering in vijf à zes jaar terug kunt verdienen. Met één brandstofcel kun je 100 hectare akkerland van kunstmest voorzien. Zo kan een akkerbouwer onafhankelijk worden van kunstmest en fossiele brandstof.”

Zonnepanelen kunnen nu in dertig jaar terug worden verdiend, zegt Van Haren. “Dan kost zonne-energie 25 à 30 cent per kilowattuur. Zonder afschrijving is dat 6 cent. Probleem is dat aardgas nog goedkoop is. Dat houdt de prijs van kunstmest ook relatief laag.”

Kiemkracht is ook bezig om van de Europese voedselautoriteit Efsa een erkenning te krijgen dat lupine de gezondheid bevordert. Volgens Van Haren verlaagt het plantaardige eiwit het cholesterolgehalte. “Ook voorkomt het overgewicht en diabetis type II. De universiteiten van Milaan en Helsinki onderzoeken dit nu in klinische studies.”

Volgens akkerbouwer Jaap Korteweg, oprichter van de Vegetarische Slager, heeft gebruik van plantaardig vlees veel voordelen. “Je hebt dan 70 procent minder landbouwgrond nodig. Er is meer ruimte voor natuur en biologische landbouw kan dan de wereld voeden.”

Laatste reacties

 • jaapjo

  En wie gaat al dat gras opvreten Jaap?Die geit van je misschien,stopt ze misschien met mekkeren of hebbie een recept voor grasfrikandellen en bierbostelkroketten?

 • Hoevink

  Past wel mooi in de kringloop, zelf geproduceerde kunstmest. Kunnen we als melkveehouders het grasland ook weer naar behoefte bemesten... Ben alleen bang dat de geit in bovengenoemde reactie dan wel een metertje op die brandstofcel wil hebben.

 • koestal

  Digistaat is de nieuwe kunstmest,dus uit dierlijke mest stroom en kunstmest produceren

 • renaath

  Wie heeft er meer info over die brandstofcel ?

 • Mozes

  De nieuwe stikstofbron is het water uit luchtwassers.

 • Cokie

  plantaardig vlees, jaap wat moet ik me daar bij voorstellen?vlees voor salonvegetariers zoals jij en die eukalipta van je!

 • minasblunders1

  Is Rob van Haren niet die fantast die indertijd met de bio-char bezig was? Ook niet helemaal realistisch! Maar ja, het wordt betaald hè? Uit boerenzakken wel te verstaan.

 • S. Tamsma

  Hoe realistisch is het dat we 70% van de landbouwgrond in kunnen zetten voor akkerbouw en tuinbouw. Diverse percelen die nu als grasland gebruikt worden zijn te nat voor akkerbouw en tuinbouw. Of gaan we hiermee ook het werkeloosheidsprobleem oplossen door meer handkracht toe te passen.

 • agratax2

  Sinds wanneer groeien planten alleen van ammoniak? Maken de heren hun eigen stikstof goedkoper dan wat ook, dan hebben ze geen enkele behoefte meer aan mest of digistaat. Welk probleem veroorzaken we door de green energy en green fertilizer?

 • Jan van het Zand

  Ga ik toch het tonnetje op het toilet weer invoeren in huis. Kan ik de inhoud van het tonnetje bij de boer inleveren tegen een vergoeding of teruglevering van stroom voor mijn fiets, scooter of auto. De toekomst ziet er rooskleurig uit zo. De olie-sheiks zullen nog met hun olie moeten gaan leuren langs de deur.

 • DP007

  Fantastisch toch! Als ik nou een directe leiding van de biologie mestverwerking leg tot bij mij dan kan mijn buur energie steken om de ammoniak in zijn mest te laten verdampen tot stikstofgas en kan ik terug energie steken om datzelfde stikstofgas terug om te zetten naar ammoniak.
  Geniaal en vooral ZEEEEEEEEEEEEEER milieuvriendelijk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.