Akkerbouw

Nieuws 4236 x bekeken

Doorwas in aardappelen in Nederland en België

Doetinchem – In Noord-Holland, Zuidwest-Nederland en Flevoland is doorwas gevonden in consumptieaardappelen. Dat blijkt uit een rondgang van Boerderij. Ook in België komt doorwas voor.

Het komt voor bij telers in de Haarlemmermeer en Flevoland en vooral in Bintje en Agria, zegt teeltdeskundige Cok van der Maarl van Agrifirm. “Bij telers die hebben beregend en met MH hebben gespoten, is de doorwas minder ernstig.”

Op zwaardere grond en percelen met weinig loofontwikkeling neemt het risico op doorwas toe. “Zeker bij gevoelige rassen zoals Bintje, maar ook in Agria, Melody en Fontana is dat mogelijk”, zegt Jan Salomons van adviesbureau DLV Plant.

Telers kunnen de kiemremmer maleïnehydrazide (MH60) spuiten om doorwas te beperken. “Kijk eerst goed naar de ernst van doorwas”, adviseert Salomons. “Te vroeg spuiten met MH kost ook opbrengst. Het juiste moment van spuiten is cruciaal.”

Doorwas ontstaat nu relatief laat in het seizoen, waardoor de secundaire knollen niet meer kunnen uitgroeien tot volwaardige aardappelen. Van der Maarl: “Het risico op glazigheid is dit seizoen groter dan in 2006 toen telers eerder in het seizoen last hadden van doorwas.”

Glazigheid geeft problemen bij de verwerking van fritesaardappelen, zegt Salomons. Hij kan nog niet zeggen hoe groot het effect van doorwas is op het onderwatergewicht en bakkwaliteit. “Dat hangt sterk af van hoe de doorwas zich verder ontwikkelt.”

Ook in België is doorwas gevonden, meldt onderzoeksinstituut PCA. In het Oosten komt het het meeste voor, omdat het daar in juni al droog werd. Hoe ernstig het wordt kan het PCA nu nog niet inschatten.

Of registreer je om te kunnen reageren.