Akkerbouw

Nieuws 2731 x bekeken 3 reacties

Sojameel opnieuw 'limit down' in Chicago

Chicago – De sojaprijs blijft fors dalen. Het augustuscontract voor sojameel sloot voor de tweede achtereenvolgende dag 'limit down' op de termijnmarkt in Chicago. Ook sojabonen werden opnieuw goedkoper.

Volgens het beursreglement mag de prijs van sojameel dagelijks niet meer dan 20 dollarcent per bushel zakken (limit down). Dat gebeurde woensdag en donderdag opnieuw. Het augustuscontract voor sojabonen sloot woensdag ook limit down (70 dollarcent per bushel). Donderdag verloor het contract nog eens 37,2 dollarcent en sloot op $13,552 per bushel (376 euro per ton). Maandag sloot het contract nog op $15,202  (422 euro per ton). Dat is een prijsdaling van 11 procent in drie dagen.

Ook op de fysieke markt gaat de sojaprijs omlaag. De sojaprijsindex van de International Grains Council (IGC) daalde in drie dagen van 293 naar 254 punten. Dat is een daling van ruim 13 procent en de laagste stand sinds februari 2012. IGC berekent iedere dag een prijsindex voor soja op basis van noteringen in de Verenigde Staten, Argentinië en Brazilië.

De sojaprijs staat onder druk doordat de VS een goede oogst verwacht. Maar ook speculanten zijn erg actief. Maandag ging de notering van het augustuscontract voor sojameel nog 'limit up' (20 dollarcent per bushel), de maximaal toegestane prijsstijging in één dag. Vrijdag tijdens de handelsdag werd het augustuscontract voor sojameel en sojabonen iets goedkoper en die voor levering in september iets duurder.

De zakenbank Commonwealth Bank of Australia vindt de sojaprijs te laag. Volgens de bank stijgt de vraag naar plantaardige olie in de wereld voortdurend en kan de productie die stijging steeds moeilijker bijhouden.

Laatste reacties

  • ed12345

    Zodra de soya onder de 9 dollar valt kun je zeggen dat de prijs aan de lage kant genoemd mag worden 'boven de $12 wordt als goed beschouwd' Al vanaf half juni hanteerde veel grote kopers hier een negatieve ;basis:(een soort premie nu dus korting)en die liep soms tot 69 cent plus dat er vaak gekocht werd alleen op de volgende periode die altijd beduidend lager lag dan de actuele.Met andere woorden ze wilden wel kopen maar zo ongeveer $40 tot ruim$60 onder de beurs prijs Voor ons was de enige goede uitzondering Victoria Mills in Hamilton bij Toronto die hanteerde een nul basis Zodoende denk ik dat voor de boer soyaschroot niet zo heel veel goedkoper zal worden nu direct

  • el

    Ze krijgen optijd een bui daar in de midwest dat zit wel goed met de graanopbrengsten dit jaar.

  • lub tuf

    gewetenloze honden die speculanten,de zakken vullen terwijl eenderde van de wereldbevolking crepeert van de honger.

Of registreer je om te kunnen reageren.