Akkerbouw

Nieuws 385 x bekeken

PotashCorp boekt hogere maar teleurstellende winst

Saskatoon – PotashCorp heeft het afgelopen kwartaal 643 miljoen dollar (484 miljoen euro) winst geboekt, tegen 522 miljoen vorig jaar. Daarmee lag de winst van het kunstmestconcern uit de Canadese staat Saskatchewan bijna een derde lager dan analisten hadden verwacht, vooral omdat prijsdalingen fors in de resultaten hakten.

Het bedrijf heeft bovendien de winst- en omzetverwachtingen voor de rest van het jaar getemperd.
Volgens PotashCorp, de grootste producent van kalikunstmest, was de vraag op exportmarkten “robuust”, hoewel een minder positief voorjaar in de VS leidde tot minder aankopen. Tegelijk was sprake van prijsdruk. PotashCorp rapporteert over het tweede kwartaal een afzet van 2,5 miljoen ton kali en een gemiddelde prijs van 356 dollar per ton, tegen 433 dollar vorig jaar. Met name vanuit China wordt door een verandering in het exportbelastingensysteem meer kali de wereldmarkt op gebracht.
De afzet van stikstofkunstmest steeg licht van 1,3 naar 1,4 miljoen ton. De gemiddelde prijs daalde echter van 436 dollar naar 406 dollar per ton, vooral omdat de grondstof ureum fors goedkoper werd. Met stikstofkunstmest behaalde PotashCorp de op één na beste brutomarge in de bedrijfsgeschiedenis. De afzet van fosfaatkunstmest bleef vrijwel gelijk aan vorig jaar op 900.000 ton, waarbij prijzen daalden van 552 naar 517 dollar per ton. Prijzen voor fosfaat in de voerindustrie bleven vrijwel gelijk.
PotashCorp verwacht voor het hele haar een winst tussen de 2,75 en 3,25 dollar per aandeel terwijl eerder werd gerekend op een winst van 2,45 en 2,70 dollar per aandeel. PotashCorp wil het vertrouwen van investeerders vergroten door in de komende 12 maanden voor 2 miljard dollar aandelen terug te kopen. Hiervoor is nog wel toestemming nodig van de beurswaakhond.

Of registreer je om te kunnen reageren.