Akkerbouw

Nieuws 1564 x bekeken

Poolprijzen Aviko 'hoger dan in andere jaren'

Dronten – Aviko Potato betaalt over oogst 2012 voor de pool met voorverkoop 223 euro per ton en voor de pool zonder voorverkoop 263 euro per ton.

Hierbij is uitgegaan van levering in week 13, netto na aftrek van alle kosten. De Agrico-pool levert 224 euro per ton op. Omdat er vrijwel geen prijsverschillen waren tussen de rassen, is besloten om één poolprijs vast te stellen.

“Hoge prijzen in vergelijking tot andere jaren”, zegt Dick Zelhorst, directeur van Aviko Potato. “Hier kan je heel goed voor telen, hoewel het financiële resultaat natuurlijk afhangt van het pakket aan afzetmethodes dat is gekozen.”

De markt had vanaf het begin een positieve ondertoon met een prijsniveau rond de 200 euro per ton, licht het aardappelbedrijf toe. “Toen de eerste oogstproblemen als gevolg van de vele neerslag zich aandienden, steeg de termijnmarkt door naar 300 euro. ”Het structurele tekort aan aardappelen had grote invloed op de prijsvorming. “De constante vraag uit Engeland bepaalde feitelijk de prijsvorming.”

De fritesafzet stagneerde rond de jaarwisseling door de hogere verkoopprijzen, schetst Aviko Potato. “Toen bleek dat de ontwikkeling van de nieuwe oogst veel trager dan gemiddeld op gang kwam, kreeg de aardappelmarkt pas weer een duw in de rug. In juni sloot de termijnmarkt op een recordniveau van 336 euro.”

Of registreer je om te kunnen reageren.