Akkerbouw

Nieuws 639 x bekeken 1 reactie

Opening Russische markt lijkt nog niet in zicht

Den Haag - Er lijkt voorlopig nog geen opening van de Russische grens voor consumptie- en pootaardappelen en plantmateriaal uit de EU.

Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw aan de Tweede Kamer. Nederland zet er, via de EU sterk op in om Nederlandse export naar Rusland zo spoedig mogelijk weer mogelijk te maken.

Dijksma zal, mede gezien de grote handelsbelangen van het Nederlandse bedrijfsleven bij de Europese Commissie aandringen op spoedige vervolgstappen om het handelsprobleem op te lossen.

Nederland is bereid om het fytosanitaire systeem door Rusland te laten auditen, om Rusland vertrouwen te geven in het Nederlandse controlesysteem. “Het mag echter niet zo zijn dat Russische inspecteurs de Nederlandse inspecties bij telers nog eens over gaan doen”, zegt Dijksma. Nederland is ook bereid het voorstel om een traceerbaarheidssysteem te gebruiken bij de handel tussen de lidstaten en daarmee fytosanitaire garanties binnen de EU bij plantmateriaal te verbeteren en handelsconstructies via de Baltische Staten te bespreken. Nederland is ondanks de gesloten Russische grens bereid om de voorbereidingen voor ontheffing voor de import van Russische aardappelen in de EU te blijven steunen. De export van Russische aardappelen naar de EU is al tientallen jaren verboden en niet specifiek gericht op Rusland. De importverboden zijn niet volledig gebaseerd op risicoanalyses zoals tegenwoordig wordt vereist. Het exportverbod voor Russische producten speelt een rol bij het niet toestaan van Europese producten op de Russische markt.
Dijksma overweegt om zelf naar Rusland te reizen om te praten over de kwestie.

Eén reactie

  • koestal

    Er moet eerst een hele papierwinkel doorgewerkt worden,de Russen houden van veel formulieren

Of registreer je om te kunnen reageren.