Akkerbouw

Nieuws 1486 x bekeken 2 reacties

Normale uienoogst lijkt hoogst haalbare

Dronten – De uien hebben zich door het koude voorjaar zo traag ontwikkeld dat een normale oogst het hoogst haalbare lijkt. Dat blijkt uit een rondgang land teeltspecialisten.

“Sommige telers tekenen voor 15 procent minder opbrengst.”

Uienkenners maken zich zorgen over de ontwikkeling van de uien. “Slechts een derde van de percelen staat goed”, schetst Paul Hooijman van adviesbureau DLV Plant. “Op een kwart van de percelen is de stand echt zwaar onder de maat. Normaal gesproken staat wel driekwart er goed bij. Dit seizoen zien we lage plantenaantallen en veel plekken in percelen waar de uien niet willen groeien. Dat geeft geen goede opbrengst meer. De dagen worden immers ook korter.”

Recent gaf hij aan dat de uienoogst 10 tot 15 procent kleiner uitvalt dan normaal en daar houdt hij zich bij. “In een aantal gevallen is de uitholling zo groot dat die telers zelfs tekenen voor 15 procent minder opbrengst.”

Marion Vissers, manager Benelux bij Nickerson-Zwaan, ziet dat de uien twee tot drie weken achterlopen ten opzichte van het gemiddelde. “De plantuienoogst is normaal gesproken volop aan de gang, maar is nu nog maar net begonnen. Zaaiuien gaan bollen vanaf op de langste dag. Op de langste dag was het gewas relatief klein, de bol dus ook.” Ze concludeert: “Dat worden geen grove uien meer. Bij deze kleinere bolmaat krijg je dus lagere opbrengsten.”

De waarnemingen van Aaldrik Venhuizen, landbouwkundige bij Agrifirm, sluiten aan bij die van zijn collega’s. “Op de uienpercelen heerst grote onregelmatigheid als gevolg van het koude voorjaar. Dit is niet de uitgangspositie voor een topproductie. Ik denk dat we blij moeten zijn met een gemiddelde opbrengst. De achterstand is niet meer in te lopen.”

Een onregelmatig perceel leidt tot een onregelmatige sortering, geeft Venhuizen aan. “Daarbij loop je op dit soort percelen meer risico op dikhalzen en wordt de toepassing van MH bemoeilijkt.”

Laatste reacties

  • jop

    Gewoon 25% minder,het gaat zwaar tegenvallen let maar eens op

  • trekker123

    Ik zou me als teler pas zorgen maken over de ontwikkeling wanneer we afgaan op een record opbrengst. Nu nog een partij droogte er achteraan en dan in september 40 ton per hectare maal 35 cent in de schuur rijden? Zou dat erg zijn?

Of registreer je om te kunnen reageren.