Akkerbouw

Nieuws 2960 x bekeken 3 reacties

Nieuwe oogst fritesaardappelen kleiner

Steenderen – De vroege fritesaardappeloogst is later, minder, fijner en duurder dan normaal. Verwerker Aviko is deze week overgestapt op de nieuwe oogst.

Dick Zelhorst, directeur van Aviko Potato, geeft aan dat het product fijner is dan normaal. “Maar wachten heeft geen zin. Mede door de droogte sterven Premières af. Er komen dus geen tonnen meer bij. Ik schat dat er krap 40 ton wordt gerooid. De kwaliteit is goed met onderwatergewichten van tegen de 400 gram. Alleen de lengte zit tegen. Het worden dus korte frites dit jaar.”

De dagprijs voor aardappelen is ongekend hoog, merkt Zelhorst op. “Afgelopen vrijdag was de dagprijs bij Belgapom €27,50 en bij PCA €25,00. Dat heb ik deze tijd van het jaar voor vroege aardappelen nog nooit meegemaakt. De prijsontwikkeling is spannend, ook de termijnmarkt fluctueert heel sterk. Of telers van het huidige hoge prijsniveau profiteren, hangt af van hun afzetwijze en de opbrengst per hectare. Het volume mag dan kleiner zijn, het levert wel veel meer per ton op.”

Aardappelhandelaar Cees Bijl zegt dat de opbrengst van vroege fritesaardappelen 35 tot 38 ton per hectare is, dat is minder dan normaal.

Alle akkerbouwgewassen zijn dit seizoen verlaat door het koude voorjaar. Vooral de aardappelen krijgen nu een klap van het droge, hete zomerweer.

Laatste reacties

  • Tiny1946

    De prijs van de aardappelen is nog veel te laag we zouden kunnen praten over een prijs van €50,00 per 100 kg en dat is eigen nog veel te weinig.

  • Juliaan

    nu geven ze 1500 € seizoenpacht gaan jullie dan 3000 geven en weeral klagen dat de teelt niet genoeg rendeert ?

  • marc47

    @juliaan, zo is het

Of registreer je om te kunnen reageren.