Akkerbouw

Nieuws 1643 x bekeken

NEPG: aardappeloogst groter

Noordhoek – De EU-5 gaat ruim 9 procent meer consumptieaardappelen produceren. Dat bericht de NEPG (North-Western European Potato Growers) op basis van de eerste areaalprognose en een gemiddelde opbrengst. “Dit hoeft niet te leiden tot een overaanbod.”

Aardappeltelersorganisatie NEPG verwacht een areaal van 530.000 hectare consumptieaardappelen in de vijf grote aardappelproductielanden; Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië (EU-5).

Dit is 3,8 procent meer dan vorig seizoen. Uitgaande van een vijfjarig gemiddelde opbrengst zou dit 9,2 procent meeropbrengst kunnen geven vergeleken met de kleine oogst van vorig seizoen en een totale opbrengst van 24.280.000 ton.

In alle vijf landen is het areaal licht gegroeid, maar in België was de groei met 11,8 procent (12.000 hectare) sterk. Volgens de Belgische leden komt dit door de verhoogde contractprijzen, waardoor er meer contracten zijn afgesloten. Er kon meer financiële zekerheid worden geboden aan akkerbouwers voor de aardappelteelt. De industrie vreesde concurrentie van andere gewassen, vooral graan.

In Nederland is volgens het NEPG het consumptieaardappelareaal met 5,3 procent gegroeid. Het CBS gaat uit van 5,6 procent groei.

In de NEPG landen groeien de aardappelen goed, zij het met een achterstand van twee tot drie weken. Gezien dit feit, en de zeer lage opbrengsten van het afgelopen seizoen, verwacht de NEPG dat de areaalgroei niet hoeft te leiden tot een overaanbod van aardappelen. Er is immers geen enkele buffer meer aanwezig. De verwerkers moeten zo snel mogelijk overgaan op de nieuwe oogst.

Bovendien geldt volgens de NEPG een toegenomen vraag naar aardappelen. “De internationale verwerkende industrie is weer gegroeid, waardoor hun behoefte weer groter is geworden. België en Nederland samen hebben bijvoorbeeld meer aardappelen nodig dan dat er in deze landen wordt geoogst.”

Of registreer je om te kunnen reageren.