Akkerbouw

Nieuws 785 x bekeken 2 reacties

'Korting fundamenteel onderzoek bedreigt veredeling'

Wageningen – De zaaizaadsector maakt zich grote zorgen over de bezuinigingen op het fundamentele onderzoek. Door de bezuinigingen wordt onvoldoende nieuwe kennis voortgebracht. Dat bedreigt de vooraanstaande positie van de Nederlandse veredelingssector.

Dat schrijft directeur Niels Louwaars van Plantum, de organisatie van veredelaars, in een opiniebijdrage in Het Financieele Dagblad. Louwaars vindt dat de overheden in Brussel en Den Haag te veel nadruk leggen op toepassingsgericht onderzoek en dat ze het belang van fundamenteel onderzoek onderschatten. “Dergelijk onderzoek moet de innovatiepijplijn blijven voeden. Anders houden we een kennistube over, die we uitknijpen totdat hij leeg is. Het is als oogsten zonder opnieuw te zaaien.”
Fundamenteel onderzoek is te duur voor de veredelingsbedrijven. “Ook zijn we niet in staat om zelf toponderzoekers op te leiden. Juist daar ligt een taak voor de overheid. De fundamentele kennisbasis is de motor van de innovatiepijplijn. Deze mag niet worden afgebroken. Zeker niet in de sector die plantaardig uitgangsmateriaal produceert. Een sector waarin Nederland de grootste speler op de wereldmarkt is en waar de groeiende wereldbevolking mede van afhankelijk zal blijken te zijn.”
Louwaars vreest een uitholling van de veredelingssector als de overheden nog meer bezuinigen op fundamenteel onderzoek. “Dan verliest Nederland een belangrijke reden voor bedrijven om hier te blijven investeren.”

Laatste reacties

  • agratax2

    Geheel eens met Louwaars, maar hij zal zich moeten realiseren dat wij in Europa veel duurder werken de wetenschappers in bv. India en dat de prijs voor het eindproduct (af boerdeij en tuinderij) over de hele wereld ongeveer het gelijke lage niveau ligt voor dezelfde producten. Hiermee zal uidelijk zijn dat de prijs voor de input, nieuwe zaizaad of plantgoed overal even laag moet zijn. Willen we deze lage prijs garanderen dan moeten we het tijd verslindende onderzoek daar doen waar het het goedkoopst kan geschieden en dat is helaas niet Wageningen maar wel een universiteit in India of China. Ik heb echter het idee dat deze wetenschapper wl wil dat een en dezelfde lage prijs voor landbouwproducten op de weeld is ookal leggen de boeren hier het loodje maar onderzoek mag ja moet volgens hem veel kosten terwijl het ook goedkoop kan. Helaas moet hij dan vertrekken naar een goedkoopte land om daar zijn passie, onderzoeken, uit te oefenen.

  • Thijs Simons

    Beste agratax1,
    productie van uitgangsmateriaal (de nieuwe term voor producten uit veredeling, vermeerdering en opkweek) wordt wereldwijd gekocht omdat het innovatief en kwalitatief goed is. Niet omdat het het goedkoopste materiaal van de wereld is. Uw zienswijze dat het onderzoek zo goedkoop mogelijk moet, is niet juist. Het moet zo GOED mogelijk en dan kom je wel weer terecht in Wageningen, maar ook Amsterdam, Utrecht, Leiden etc. Alleen dan kunnen we blijven bijdrage aan wereldwijde oogstzekerheid, voedselzekerheid, voedselveiligheid en verduurzaming. Daar zijn we goed in en het is de investering meer dan waard. Bedrijven betalen al substantieel mee aan de kennisinfrastructuur met fundamenteel onderzoek en onderwijs, maar kunnen dat niet alleen. En daar gaat de oproep van Louwaars als directeur van de branchevereniging dus over.

Of registreer je om te kunnen reageren.