Akkerbouw

Nieuws 1929 x bekeken

Droge weer stuwt OWG aardappelen omhoog

Kruishoutem – Het droge weer heeft het onderwatergewicht (OWG) van de aardappelen sterk omhoog gedreven.

Het Belgische onderzoeksinstituut PCA meet bij Première-aardappelen een owg van 385 gram, gebaseerd op proefrooiingen van 19 en 22 juli. Bij de proefrooiing op 10 juli werd een OWG van 320 gram gemeten.

De spreiding in owg bij Premières op de vier proefpercelen is 372 tot 410 gram. Volgens het PCA is het OWG iets hoger dan het meerjarig gemiddelde na een vergelijkbaar aantal groeidagen. Toch loopt het gewas nog achter doordat de aardappelen laat zijn gepoot. Het OWG is lager dan de OWG’s die het PCA in andere jaren heeft gemeten op 22 juli.

De opbrengst bij de Première ligt gemiddeld op 32 ton per hectare na 104 groeidagen. De spreiding is 27 tot 38 ton. De laatste 11 dagen groeiden 770 kilo aardappelen per dag er bij. Het PCA constateert dat de opbrengsten ver onder het gemiddelde liggen. Over de laatste zes jaar werd na 104 groeidagen gemiddeld 36 ton geoogst bij proefrooiingen.

De aardappelen zijn ook minder grof. Per hectare is 18 ton aardappelen 50 millimeter opwaarts gerooid. Gemiddeld is dat 25 ton na 104 groeidagen.

Het PCA heeft voor het eerst ook acht percelen Sinora-aardappelen bemonsterd. De aardappelen hadden minder stengels en knollen per plant dan de Premières. De opbrengst ligt bij Sinora op gemiddeld 26 ton per hectare na 93 groeidagen. De opbrengst aan fritesgeschikte aardappelen zit op 14 ton per hectare. Het PCA stelt dat ook de opbrengst bij Sinora onder gemiddeld is. Het OWG varieert sterk bij Sinora, van 337 tot 424 gram met een gemiddelde van 372 gram.

Of registreer je om te kunnen reageren.