Akkerbouw

Nieuws 1327 x bekeken 1 reactie

Britten zullen weer meer tarwe moeten invoeren

Londen – Groot-Brittannië zal ook in het komende seizoen meer tarwe moeten invoeren om aan de binnenlandse vraag te kunnen voldoen.

Niet alleen is het areaal kleiner, maar door het droge weer van de afgelopen weken zal de opbrengst waarschijnlijk ook weer tegenvallen. Dat betekent dat de Britten voor het tweede achtereenvolgende jaar een 'netto-importeur' van tarwe zullen zijn.
Veel Britse akkerbouwers hebben dit jaar gekozen voor voorjaarsgewassen, vooral gerst, in plaats van wintertarwe, meldt het graanschap HGCA. Daardoor is het areaal tarwe met 1,61 miljoen hectare 9 procent kleiner, terwijl er aan gerst met 1,23 miljoen hectare juist 26 procent meer op het veld staat. In het zuidwesten van het land is het tarwegebied zelfs 26 procent kleiner dan vorig seizoen, terwijl het areaal tarwe in Schotland op het laagste peil sinds 2003 ligt. Bij koolzaad is het areaal met 9 procent teruggelopen naar 686.000 hectare, waarmee een eind komt aan drie jaar met toenemende arealen voor dit gewas. Haver staat op 159.000 hectare, een toename met 32 procent terwijl het areaal veldbonen 14 procent groter is op 109.000 hectare.
"Het meest economische scenario voor veel boeren was om voorjaargewassen te zaaien in plaats van wat wintertarwe had moeten zijn", zegt analist Jack Watts van HGCA. Gezien de heersende onzekerheid heeft het schap boeren gevraagd het  verwachte te oogsten areaal en niet het ingezaaide areaal door te geven. Volgens Watts komen de cijfers niet als een verrassing: "Hoewel de daling bij tarwe erg groot is, zal dat niet als een schok komen voor de sector of de markt die zich al enige tijd op een dergelijk scenario voorbereiden."

Eén reactie

  • natuurboer

    Tarwe importeren en het vergrote deel gerst, haver en veldbonen weer exporteren wordt voor de Britten als lood om oud ijzer.

Of registreer je om te kunnen reageren.