Akkerbouw

Nieuws 1804 x bekeken 7 reacties

Britse bietentelers dreigen met boycot

Londen – Britse suikerbietentelers dreigen dat gewas dit najaar niet in te planten als British Sugar, de enige verwerker van suikerbieten in Groot-Brittannië, geen betere prijs op tafel legt.

Volgens het suikerbedrijf zelf vertegenwoordigt het huidige bod echter "een positieve marge vergeleken met andere gewassen".
Net als in vorige zomers zijn de gemoederen in de Britse bietenwereld ook dit jaar weer flink verhit geraakt. De reden is ook weer dezelfde: de telers en hun vertegenwoordiger, de National Farmers Union, zijn niet tevreden met het bod dat British Sugar voor het volgende seizoen op tafel heeft gelegd. Het suikerbedrijf, onderdeel van het voedselconglomeraat Associated British Foods dat ook eigenaar is van discountketen Primark, heeft een basisprijs van €35,60 per ton voorgesteld. Met bonussen voor transport en afwijkende afleverdata kan dat oplopen tot €36,20 per ton.
Maar de NFU, die namens de bietensector onderhandelt met British Sugar, vindt dat dat bod "de ware kosten en de risico’s die verbonden zijn aan de bietenteelt niet voldoende dekt". De bond eist daarom op haar beurt €41,20 per ton. Net als bij vorige gelegenheden beschuldigt de NFU het suikerbedrijf er daarbij van de telers onder druk te zetten om haar bod voor de deadline van 31 juli te accepteren. "Zonder onze instemming sturen ze de telers een brief en vervolgens laten ze hun mensen in het veld die telers ook nog eens onder druk zetten. Ze proberen onze leden gewoon te intimideren", stelt vicevoorzitter Robert Law van de sectie suikerbietentelers. Zijn woorden slaan duidelijk aan want inmiddels hebben telers die samen goed zijn voor 4 miljoen ton, ongeveer de helft van de Britse bietenoogst, de NFU meegedeeld dat er geen bieten de grond in gaan als British Sugar niet tijdig met een hogere prijs op de proppen komt.

Laatste reacties

 • trekker123

  Als ik Britse teler was ging ik dat gewas dit najaar ook niet inplanten. Dan heb je in ieder geval nog tot het voorjaar om erover na te denken of je het alsnog gaat zaaien.

 • marten87

  Haha zo is het maar net

 • ...............

  Wat een kennis bij 'Boerderij'. Echte vaklui uit de praktijk. Nou ja????

 • keuterboertje.nl

  Als ik britse teler was zou ik zowiezo dit najaar geen bieten planten.dat heeft nog nooit gekund. Suikerbieten zaaien ze in het voorjaar de oogst staat dus al op het land:ze zitten dus met hun vingers tussen de bekende deur ;de oogst staat op het land ,de kosten zijn gemaakt en nu pas een prijs afspreken.

 • Buurman

  Mogelijk een tikfoutje? Inplanten moet zijn inplannen voor 2014. Nu kiezen voor wintertarwe?

 • somporn

  Zo pak je ze wel aan,als een collectief.
  Daar kunnen ze in NL nog wel wat van leren.
  Ik geen boterham kunnen verdienen, dan British Sugar ook maar naar de kl**ten

 • agropak

  Zie blablabla van 11juni het is komkomertijd

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.