Akkerbouw

Nieuws 724 x bekeken 1 reactie

Argentijnen maken aardappel resistent tegen Y-virus

Buenos Aires – Argentijnse wetenschappers hebben aardappelen resistent gemaakt tegen het Y-virus. Dat is gebeurd via genetische modificatie. De GMO-planten zijn zes jaar getest.

De aardappel is ontwikkeld door het onderzoeksinstituut Conicet. Onderzoeker Bravo Almonacid zegt dat het Y-virus veel schade kan veroorzaken aan aardappelen. “Het virus wordt overgebracht door bladluizen. Het zorgt dat de bladeren verkleuren waardoor de fotosynthese niet meer optimaal kan verlopen. Het kan tot 80 procent van de opbrengst kosten. Het virus kan voortleven in volgende generaties.”

Het instituut heeft gemodificeerde aardappelplanten zes jaar lang getest in verschillende streken van Argentinië. In de controlegroep met gangbare planten raakte 60 tot 80 procent van de aardappelplanten geïnfecteerd met het Y-virus. De genetisch veranderde aardappelplanten bleven onbesmet.

Daarnaast hebben de onderzoekers in virusvrije gebieden het onderzoek herhaald. Daaruit bleek dat er geen verschil was tussen de controlegroep en de GMO-aardappelen, ook niet wat betreft biochemische samenstelling, voedingswaarde en teelteigenschappen. De niet-gemodificeerde en de GMO-aardappelen zijn identiek, concluderen de onderzoekers.

Een nieuwe generatie GMO-aardappelen worden uitgeplant onder toezicht van het ministerie van landbouw in Argentinië. Daarna wordt een toelating aangevraagd voor het resistente aardappelras. Als die is verkregen, wordt het ras op de markt gebracht.

Onderzoeker Alejandro Mentaberry stelt dat vooral kleine telers daar baat bij hebben. “Het grootste probleem voor de kleine boeren is de bestrijding van ziekten.”

Eén reactie

  • Mels

    Had dit nog helemaal niet gelezen,was zekers druk met andere dingen.
    Interessant dat zeker,de milieuwinst is hiermee enorm,geen bijendodende middelen meer nodig,geen minerale olie meer spuiten. Maar helaas blijf ik tegenstander van dit gesleutel,hoe mooi dit ook lijkt. De natuur heeft de ziektes in gewassen niet voor Jan Doedel gemaakt. Het volgende probleem is dat het betekent dat wij als Nederland wel zo een beetje kunnen stoppen met onze pootgoedteelt,de zgn lage luizendruk is ons voordeel en dat valt hierbij geheel weg. Er kan met deze aardappel op de plaats van consumptieteelt,voor frites,chips of fresh,pootgoed geteeld worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.