Akkerbouw

Nieuws 2060 x bekeken 1 reactie

AgruniekRijnvallei betaalt hoogste poolprijs tarwe

Doetinchem - Coöperatie AgruniekRijnvallei uit het Gelderse Waardenburg heeft voor tarwe van oogst 2012 de hoogste poolprijs betaald.

Agrifirm betaalde het meest voor brouwgerst. Dat blijkt uit het poolprijsonderzoek Granen, dat weekblad Boerderij jaarlijks uitvoert. Het is de achtste keer dat het poolprijzenonderzoek is uitgevoerd. De strategie van AgruniekRijnvallei is elke twee weken een evenredig deel te verkopen. Door deze strategie is een groot deel verkocht in de periode dat de graanprijzen hoog waren. Speculeren op hogere prijzen later in het seizoen, wat sommige andere pools doen, pakte dit jaar slecht uit. De graanmarkt is nogal beweeglijk geworden. Tot eind december 2012 liep de tarweprijs op tot wel euro 260 per ton, waarna deze inzakte tot 227 euro in juni 2013. Hetzelfde geldt voor de gerstprijs, die eveneens in december piekte, op ruim 240 euro per ton. Daarna zakte de prijs in naar 205 euro per ton in juni. De afzet van brouwgerst is moeilijk, door overaanbod. Veel collecteurs lukte het niet hun brouwgerst als brouwgerst te verkopen, waarna het als voergerst verkocht werd. Vanwege de investering van Agrifirm in mouterij Holland Malt lukte het Agrifirm wel een groot deel van zijn brouwgerst daadwerkelijk als brouwgerst af te zetten.

Boerderij biedt alle pools een fictieve partij tarwe en brouwgerst aan. Doel van het poolprijzenonderzoek is de netto poolprijs die de teler ontvang helder te krijgen. De pools publiceren vaak een basispoolprijs, maar laten de allerlei kosten en vergoedingen, zoals vuilaftrek, innamekosten, opslagkosten en transportvergoedingen achterwege. De netto poolprijs kan daardoor flink lager zijn dan de gepubliceerde basispoolprijs.

Eén reactie

  • Terry

    Belangrijk detail vergeten in het artikel: wat is de poolprijs die AR uitbetaalde ?

Of registreer je om te kunnen reageren.