Akkerbouw

Nieuws 1638 x bekeken 5 reacties

Pootgoedsector ageert tegen rotatieverruiming

Joure/Emmeloord - De pootgoedsector is onaangenaam verrast door het voorstel van de Europese Commissie om de 1-op-3 rotatie van pootaardappelen te verbieden en terug te gaan naar minimaal 1-op-4.

Directeur Gerard Backx van handelshuis HZPC vindt dat gewasrotatie niet per wet moet worden geregeld. “Als je ziektes goed onder controle hebt, mag je mijns inziens zelfs intensiever telen. Dat is de verantwoordelijkheid van de teler.”

Directeur Jan van Hoogen van handelshuis Agrico verwacht dat de maatregel Nederland een fors areaal gaat kosten, mochten de nieuwe plannen rond de herziening van de pootgoedrichtlijn doorgaan. “Daar worden wij niet blij van", zegt Van Hoogen. "In het buitenland speelt dat veel minder. In bijvoorbeeld Frankrijk en in Schotland zijn telers al verplicht tot een 1-op-5 teelt en voor uitgangsmateriaal zelfs 1-op-7. Dit voorstel kwam vorige week overigens plotseling tevoorschijn. Die voorstellen worden heel vaak zomaar aangepast.”
De Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) noemt de voorgestelde eis onzinnig. In een brief aan staatssecretaris Dijksma roept de vakbond op tot een krachtig verzet. Volgens de NAV zijn er geen problemen die de drastische ingreep van 1-op-3 naar 1-op-4 vruchtwisseling rechtvaardigen. “Het verruimen van de vruchtwisseling leidt niet automatisch tot minder grondgebonden ziekten en ook niet tot beter pootgoed", schetst voorzitter Teun de Jong. "Het voorstel lijkt op het opwerpen van handelsbelemmeringen.”

De gevreesde voorstellen zijn nog niet definitief, weet Van Hoogen. “Via onze branche-organisaties zijn wij volop met deze dossiers bezig en proberen tot een zo goed mogelijk systeem te komen.”

Ook op de plannen om de overheid voor de keuringskosten van de kleine bedrijven op te laten draaien, zit de sector niet te wachten. Van Hoogen is duidelijk: “Een krankzinnig idee in een tijd van bezuinigingen. Nederland is een van de weinige landen waar de gehele keuring al door de sector wordt betaald. Als de overheid het moet gaan regelen, wordt het veel duurder en dat zal de Nederlandse overheid nooit accepteren.”

Backx denkt dat het voorstel omtrent keuringskosten wat uit zijn verband raakt. “Het is bedoeld voor zaaizaad- en pootgoedbedrijven die voor kleine markten en nichemarkten opereren. Maar de EU realiseert zich niet dat dit dan ook voor een individuele teler gaat gelden. Dat is volgens mij nooit de bedoeling. Het zou ook scheef zijn."

Laatste reacties

 • Mels

  EU =Communisme. Waar komt Ciolos ook weer vandaan en wat voor landen hebben we onder de vleugels van de vette zwaan gebracht,die profiteren allemaal van de EU ruif.De EU moet zich juist eens minder met van alles en nog wat bemoeien,NL en ook andere landen zijn slim genoeg om dit soort dingen zelf te regelen.

 • hoekstra811

  meer uien en meer graan en meer consumptie aard=meer goedkoop vreten voor meer ambtenaartjes voor minder geld.Meer boeren moeten meer werken voor minder geld en meer interen op eigen vermogen tot ze kapot zijn,kunnen meer ha voor minder geld naar natuur en rekreatie voor de dure ambtenaartjes

 • Mels

  Yep.linksom of rechtsom wordt je hier en in de rest van de EU afgeknepen tot je opgeeft. Of weggaat natuurlijk.......

 • ronald73

  In Polen is het in de wet 1-op-4. Bij een van bovenstaande nederlandse handelshuizen in Polen mag je niet onder de 1-op-5 komen, maar ze pleiten in nederland wel voor vernauwing. Lijkt mij een beetje oneerlijk...

 • Mels

  Ronald73,heb je ook al eens bedacht waarom dat zo is???Vermoedelijk niet.Wat dacht je van de controle op de AM vrijstatus in dat soort corrupte bananenrepublieken,geen enkel document is wat het lijkt dus ben je nooit zeker van de status,dan bied een wettelijke rotatieplicht meer zekerheid.Hier nemen ze bijna je teeltaarde mee om te bekijken of ze zelfs niet een dooiere dan dooie cyste kunnen vinden en dan kunnen ze ook nog eens op de cm nauwkeurig zeggen waar die zich dan zou schuilhouden.Daar ga je dat niet meemaken dunkt me....

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.