Akkerbouw

Nieuws 1260 x bekeken

Pootgoedprijs Europlant op €30,12

Heerenveen – Europlant betaalt gemiddeld €30,12 per 100 kilo voor pootaardappelen van de oogst van 2012. De gemiddelde prijs is gebaseerd op herfstlevering, alle rassen, alle pootgoedmaten, los afgehaald, klasse S tot en met A, vóór afdracht van licenties en exclusief btw. De gemiddelde vergoeding voor bewaring, opzakken, enzovoort, bedraagt €3,84 per 100 kilo.

Voor het ras Regina realiseerde Europlant een prijs van 28 euro voor herfstlevering. “In het segment ‘convenience’ vond het ras Regina een goede weg naar de markt. Naast de afzet in Nederland, was er een goede vraag naar het ras vanuit Duitsland, Denemarken en Engeland.”

Voor het roodschillige exportras Red Fantasy komt de poolprijs voor herfstlevering op 27 euro. Volgens Europlant is er veel vraag naar dit ras in Marokko. Het ras Jelly bracht gemiddeld 34 euro op. Verder meldt Europlant dat het geelvlezige, licht kruimige ras Ivetta is opgenomen op de Duitse rassenlijst. “Hiermee heeft Europlant een veelbelovend consumptieras in huis voor de convenience sector en voor de kleinverpakking. Ivetta kan op besmettingen met de aaltjes Globodera rostochiensis en G. pallida worden ingezet als bestrijdingsmaatregel.”

Het ras Ribera is in 2011 toegelaten op de Nederlandse rassenlijst. Europlant start dit jaar met de introductie van het ras in de praktijk. Ribera is volgens Europlant resistent tegen wratziekte fysio 1 en heeft een brede resistentie tegen G. rostochiensis en G. pallida. “We denken hiermee over een alternatief te beschikken voor de Hansa teelt in Zuidoost-Nederland in verband met wratziekte. We gaan het ras ook testen als vervanger van Nicola voor de kleinverpakking.”

Of registreer je om te kunnen reageren.