Akkerbouw

Nieuws 2111 x bekeken

Phytophthora gevonden in Veenkoloniale aardappelen

Assen - DLV Plant heeft de eerste aantasting phytophthora gevonden in goed ontwikkelde zetmeelaardappelen van het ras Aveka in de omgeving van Nieuw-Buinen in Drenthe.

De aantasting is ontstaan via oösporen uit de grond en heeft er al langer gezeten, denkt DLV Plant. "Het perceel heeft een zodanige historie dat de gevallen neerslag in combinatie met de teelthistorie de aantasting goed kan verklaren."

Teeltadviseur Roelof Naber: "Het is een klein plekje in een perceel waar water heeft gestaan. Het huidige weer zorgt ervoor dat de aantasting niet verder gaat."

Gezien het zonnige omstandigheden heeft DLV Plant de phytophthora-bestrijding, ondanks deze vondst, in de wacht zet. "Pas bij een volgende infectieuze periode geven we een algemeen bestrijdingsadvies voor ons werkgebied af. Wel is het belangrijk om gevaarlijke perceelsgedeelten en risicopercelen nu scherp te controleren."

De eerste phytophthora-aantasting van dit seizoen is niet vroeg. Dat is inherent aan de trage gewasontwikkeling. Vorig jaar was het ook vrij rustig rond deze tijd. De eerste twee haardjes werden ontdekt in de eerste week van juni.

De vondst in Drenthe is volgens Harm Germs van Dacom goed te verklaren. "Van 18 tot 22 mei was het relatief gevaarlijk, toen is de basis gelegd voor de eerste infectie. Vervolgens was het eind mei ook weer gevaarlijk. Hierdoor ging de aantasting zich verspreiden naar omliggende planten. Incidentele planten kun je weghalen. Nu het droog is, hoef je verder niks te doen. Wel het verstand erbij houden, blijven controleren en spuiten als het gevaarlijk is."

In de Veenkoloniën komt vaker een hogere phytophthora-druk voor door de nauwere teeltrotatie in dit gebied.

Of registreer je om te kunnen reageren.