Akkerbouw

Nieuws 1408 x bekeken

HLB: onregelmatige opkomst aardappelen

Wijster – De opkomst van aardappelen is dit seizoen over het algemeen onregelmatig. Dat neemt onderzoeksorganisatie HLB waar.

Mogelijke oorzaken hiervan zijn te lage bodemtemperaturen bij en kort na het poten, onvoldoende opgewarmd pootgoed, te koud bewaard pootgoed,  (latente) fusariumbesmetting of het aaltje Trichodorus. Ook komt een combinatie van deze factoren voor. Dit leidt ertoe dat er regelmatig rhizoctonia wordt aangetroffen.

“Het is van belang om de oorzaak zo goed mogelijk vast te stellen om dergelijke problemen in de toekomst op een juiste manier te kunnen oplossen”, zegt HLB.

Hiernaast is er ook op verschillende plaatsen phytophthora geconstateerd. De oorzaken zijn waarschijnlijk verschillend van aard; oösporen, pootgoed en opslag.

HLB merkt op dat controle belangrijk is. “Loop vooral langs plekken waar water heeft gestaan en waar schaduwplekken zijn.”

Als er een infectie wordt gevonden, is het advies op een stopbespuiting uit te voeren en deze na vijf dagen te herhalen. “Hierbij hebben de inzet van systemisch werkende middelen duidelijk de voorkeur.”

Of registreer je om te kunnen reageren.