Akkerbouw

Nieuws 2017 x bekeken 7 reacties

CZAV betaalt recordprijs voor tarwe oogst 2012

Wemeldinge – Coöperatie CZAV betaalt een recordprijs voor maaltarwe van oogst 2012. De uitbetalingsprijs komt op 232 euro per ton maaltarwe, exclusief btw. Voor baktarwe komt die op 234 euro. Voetarwe levert 227 euro op.

Het oude record dateert van oogst 2007, toen CZAV 230 euro per ton tarwe betaalde.

De prijzen zijn netto, zegt adjunct-directeur Ko Francke. “Er gaan geen opslag- of afzetkosten meer af, zoals gebruikelijk bij andere collecteurs. Telers kunnen nog een toeslag krijgen voor opslag op de boerderij. Die kan oplopen tot 10 euro per ton.”

De verwachtingen voor de graanprijs waren eind vorig jaar hoog gespannen, zegt Francke. “Dat is niet helemaal uitgekomen. Doordat voedsel en voer te duur werden, kwam er een terugval.”

CZV collecteerde van oogst 2012 totaal 340.000 ton graan, waarvan 90 procent tarwe. Francke: “Dat is iets minder dan van oogst 2011, want de hectareopbrengsten lagen vorig jaar lager. Desondanks zien we ons marktaandeel stijgen.”

Francke doet geen voorspelling voor oogst 2013. “Er is weinig uitwintering. En er wordt veel mais gezaaid in de wereld. De graanvoorraden zakken eind dit seizoen naar een dieptepunt. Maar analisten verwachten dat de voorraden volgend seizoen weer sterk groeien. Dat dempt de prijsverwachtingen. Maar de situatie kan heel snel veranderen.”

Laatste reacties

 • jan10

  Gefeliciteerd CZAV met deze mooie score, er zijn nog al wat telers die het zelf opslaan en verhandelen maar financieel niet verder komen, maar wel meer risico lopen!!

 • marten87

  En? soms snap ik melsje wel :)

 • haverboer1

  maar dankzij die boeren is er wel handel in graan en zit het niet allemaal in de handen van 3-4 handelaren/coöperaties.
  Als iedereen alles maar wegbrengt en contracten afsluit, gebeurd er hetzelfde als met de frites industrie. Er is geen markt meer en de grote mannen bepalen de prijs.

 • Mels

  2007=230€ 2012=232€ inflatie technisch gezien een lagere prijs.....
  Oja de kosten stijging rekenen we maar niet mee.....

 • agro1

  inderdaad, onze waardevolle en onmisbare producten, die bij het verlaten van het land een perfecte kwaliteit hebben, brengen slechts een symbolische prijs op. en onze geachte afnemers maar klagen over de schandalig hoge prijs. het schip zal de wal niet keren, dat gebeurt al sinds mensenheugenis andersom. het is een kwestie van geduld, rustig wachten op de dag.....en ja, tussendoor beweegt de markt, want de handel moet ook verdienen, of niet soms???

 • jan10

  Daarom kun je nog wel blij zijn met deze prijs!
  Als je alleen al b.v. de inflatie neemt vanaf 1955 zou de tarwe inmiddels 0.75 op moeten brengen . niets nieuws onder de zon dus. Kijk ook even aan wie die vrije teler dan verkoopt ,dat zal in veel gevallen ook een grote Co-op zijn.
  Zelf verkoop ik ook het merendeel aan de co-op en een klein gedeelte aan de particuliere handel,kom ik daar verder mee??,nou niet altijd moet ik je zeggen.
  Het gros van de telers doet ze in de pool, heel simpel ,lekker makkelijk , geen rommel in de schuur ,zeker van je poen en alvast vroeg een voorschot en een prima prijs!!
  Zo werken de meeste telers!!
  Ik ben me er ook wel van bewust dat het nog steeds een fooi is, maar het is nu eenmaal zo!

 • Mels

  O.dus die handel snap je wel......

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.