Akkerbouw

Nieuws 946 x bekeken

Agrovision past adviesprogramma tarwe aan

Valthermond – Agrovision past het adviesprogramma voor de bestrijding van schimmelziekten in tarwe aan. Het programma Cerdis houdt voortaan ook rekening met andere factoren, die de schimmeldruk in tarwe bepalen. De verandering gaat in per teeltjaar 2014. Dat zei landbouwkundige Kees Vogelaar van de softwareproducent op de graandag van de Nibem in Valthermond.

“Tot nu toe houdt het Cerdis-adviesprogramma rekening met het weer vlak voor, tijdens en na de bloei, de ziekteresistentie van het tarweras, de regio waar het perceel ligt, de temperatuur in het gewas en de lengte van de bladnatperiode.” Maar ook andere factoren beïnvloeden de infectiedruk van schimmels in tarwe. Vogelaar: “Daar hebben we studie naar gedaan. De voorvrucht heeft invloed op de schimmeldruk. Vooral mais als voorvrucht bevordert fusarium in tarwe. Ook de grondbewerking is van belang. Een kerende grondbewerking vermindert de gewasresten en daardoor de ziektedruk. Ook het weer in het voorjaar, dus ruim voor de bloei, heeft invloed op de ziektedruk. Vanaf teeltjaar 2014 nemen we deze factoren ook mee in het Cerdis- adviesprogramma.”

Er is nog geen adviesprogramma voor de bestrijding van schimmels in gerst. Het onderzoeksinstituut PPO doet hier onderzoek naar, zegt Vogelaar. “De schimmeldruk bepaalt het DON-getal van brouwgerst en dat heeft veel invloed op de kwaliteit van de mout die van de brouwgerst wordt gemaakt. Het zou mooi zijn als graantelers ook gerichter schimmels kunnen bestrijden in gerst.”

Of registreer je om te kunnen reageren.