Akkerbouw

Nieuws 3669 x bekeken

Agrifirm test betere bestrijding ritnaalden

Apeldoorn - Agrifirm Plant gaat bij een groot aantal akkerbouwers in de regio Oost vallen plaatsen om kniptorren te vangen. De coöperatie constateert dat de laatste jaren steeds meer schade ontstaat door ritnaalden in onder andere bieten, granen, maïs en aardappelen. “Chemische middelen om ritnaalden te bestrijden zijn er niet meer. Het voorkomen van schade met granulaten is relatief kostbaar, bovendien werkt het niet volledig”, schrijft de coöperatie op de site.

Daarom heeft Agrifirm Plant het initiatief genomen om met een groot aantal telers in de regio Oost kniptorvallen te plaatsen. “Door waar te nemen wanneer kniptorren actief zijn, kunnen deze gericht worden bestreden. Op deze manier wordt de ei-afzet in de gewassen voorkomen en aantasting van ritnaalden in de volgteelten beperkt.”

In de vallen worden nu grote hoeveelheden kniptorren gevangen, soms meer dan 100 torren in één val per week. Er staan nu op meer dan veertig locaties kniptorvallen. Kniptorren leggen hun eitjes in graan, gras en maïs. Uit deze eitjes komen de ritnaalden. De ritnaalden blijven 3 tot 5 jaar actief in de bodem.

Of registreer je om te kunnen reageren.