Akkerbouw

Nieuws 1210 x bekeken

Pootgoedexport maakt inhaalslag

Den Haag – De Nederlandse pootaardappelsector heeft in april een flinke inhaalslag gemaakt. Niet eerder werd in april zoveel pootgoed geëxporteerd als dit jaar. Vorige maand ging bijna 120.000 ton de grens over.

Tot eind april is in totaal 746.503 ton Nederlands pootgoed geëxporteerd, blijkt uit cijfers van de Pootaardappel Contact Commissie (PCC). Alleen van oogst 2010 ging in dezelfde periode nog meer pootgoed naar het buitenland. In dat jaar stond de teller eind april op 769.052 ton.

In maart bleef de uitvoer door het uitzonderlijk winterse weer nog steken op iets minder dan 100.000 ton. Normaal gesproken gaat er in maart meer dan 115.000 ton pootgoed de grens over. In april ligt de uitvoer normaal gesproken op zo'n 80.000 ton. Met een afzet van bijna 120.000 ton is de geringere export in maart dan ook ruimschoots gecompenseerd.

De export naar Duitsland is in april toegenomen tot 77.526 ton. Daarmee is de afzet naar Duitsland ruim 11.000 ton groter dan op hetzelfde moment vorig jaar en ruim 5.000 ton groter dan de eindstand van vorig seizoen.

Opvallend daarbij is ook naar de meeste andere landen in de Europese Unie meer pootgoed is uitgevoerd dan vorig seizoen. De uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Portugal en Frankrijk is zelfs 3.000 tot ruim 15.500 ton groter dan in dezelfde periode een jaar geleden. De totale afzet binnen de EU is mede daardoor ruim 46.000 ton groter dan in dezelfde periode vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.