Akkerbouw

Nieuws 4437 x bekeken 8 reacties

Invallen bij suikerfabrieken

Breda – De Europese Commissie heeft in diverse lidstaten van de Europese Unie invallen gedaan bij suikerproducenten, ook bij Suiker Unie. De Commissie heeft aanwijzingen dat de suikerproducenten verboden kartelafspraken hebben gemaakt.

De invallen zijn op 23 april gedaan, maakte Eurocommissaris voor Mededinging Joaquin Almunia donderdag bekend. De aanleiding is dat suikerverwerkers klachten hebben ingediend bij de Commissie over te hoge suikerprijzen. Ook zou er geen concurrentie mogelijk zijn. Almunia benadrukt dat het onderzoek niet wil zeggen dat werkelijk sprake is van overtreding van de mededingingsregels. Almunia zei niet in welke lidstaten en bij welke bedrijven de invallen zijn gedaan.

De grootste suikerproducenten in de EU zitten in Duitsland, Frankrijk, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Polen. Ook Suiker Unie heeft bezoek gehad van ambtenaren van de Commissie en de Nederlandse Autoriteit Consument en Markt, de opvolger van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA). Het onderzoek vond plaats in Breda, waar coöperatie Cosun is gevestigd, en bij de suikerfabriek in Dinteloord. Het gaat om een onderzoek naar Europese producenten van industriële suiker, zegt Maaike van den Maagdenberg, secretaris van de concerndirectie van Cosun, eigenaar van Suiker Unie. “Wij werken volledig mee aan het onderzoek en zien de uitkomst met vertrouwen tegemoet.”

Directeur van de Vereniging voor de Bakkerij- en Zoetwarenindustrie (VZB) Ton Baas is blij met het onderzoek van de Commissie. “Suikergebruikers in Nederland en België hebben een klacht ingediend bij DG-Mededinging in Brussel. Wij vermoeden dat de suikerprijs in de EU onnodig hoog is wegens gebrek aan concurrentie. De suikerafnemers in Nederland hebben 200 miljoen euro meer betaald voor de suiker dan in 2011. Suiker Unie heeft daarvan 150 miljoen euro doorbetaald aan de bietentelers. Veel leden van de VZB zijn kleine familiebedrijven die worden gemangeld tussen de suikermonopolisten en de machtige retailorganisaties.”

Laatste reacties

 • agropak

  Het staat de suikerunie te prijzen ze dat bedrag doorbetaald hebben aan de telers die ook kleine ondernemers zijn. Dus niet piepen Ton Baas en het niet afwentelen op de boeren!

 • info36

  Wat bazel die Ton Baas allemaal. De suikerprijzen zijn zeker niet hoger dan 30 jaar geleden. Als ze het te duur vinden moeten ze het maar gewoon doorberekenen, voor de consument praten we over peanuts.

 • trekker123

  Volgens de politiek worden bedrijven geacht voor nop te werken? Laat ze dat de banken en de verzekeraars maar eens voor houden. Feitelijk is suiker spot goedkoop en wordt de prijs simpelweg door vraag en aanbod op de wereldmarkt bepaald.

 • joannes

  En wie zijn de suikerverwerkers die klagen? Precies Coca Cola, Pepsi, enz, deze hebben niet een kartel? Maar het is een mooie driehoek zo! De politiek, Brussel kan zich laten horen en gelden, de verwerkers hebben geklaagd en de producenten worden aangeklaagd. Een paar jaar geleden is er ivm overproductie en lage prijzen in dezelfde driehoek ook geregeld. Ondertussen zijn er gelukkig nog mensen die zich productie bezich houden. Want van regelen kan je wel mee eten maar op langer termijn niet eten.

 • sjang

  Laat de politiek (EU) maar eens eerst de te veel betaalde heffingen welke wij bietentelers hebben moeten ophoesten, maar niet meer terugkrijgen, zorgen dat die weer bij de sector komen.
  Je krijgt echt het gevoel dat ze bang zijn dat we iets verdienen. Bah!

 • francois xavier

  de bakkersbond is een gewichtige maffiabende, zie maar naar de gestegen broodprijzen. in de jaren van spotgoedkoop tarweprijzen maakten ze zelf afspraken om de broodprijzen te verhogen. ze zullen ook de steun krijgen van de verwerkende industriesectoren zoals zoetdranken en chocoladefabrieken. pure uitbuiting op de nek van de boeren. lobbywerk en omkoperij van EU ambtenaren is dagelijkse kost. boeren kunnen daar niet tegen op.

 • Antikartel

  Typische eigen belang reacties. De hele suikerwereld is één groot kartel en is een grof schandaal. Het wordt tijd dat bekend wordt dat de europese suikerindustrie een kleine 5 miljard euro steelt van de europese consument. 17 mln ton x 275 euro. En inderdaad van dat kartel profiteren de boeren mee. Je moet toch vanuit een principe tegen een kartel zijn. En sorry Xavier als er in de graanwereld een kartel is dan moet dat aangepakt worden. Dan niet zo nuanceloos de hele bakkerswereld over een kam scheren. Bekrompen.

 • j.buis1

  Het is niet lang geleden dat met geld van de suikersector zelf een groot aantal suikerfabrieken dicht moesten van de Europese Politiek, omdat Europa zogenaamd oneigenlijk concurreerde op de wereldmarkt. Dus nu niet klagen over te weinig concurrentie, ga gerust naar Brazilië, Thailand of Australie om suiker te kopen. Dat is bij andere produkten helemaal normaal.
  Bovendien zie ik Duitse suiker in Nederlandse supermarkten liggen, hoezo géén concurrentie?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.