Akkerbouw

Nieuws 652 x bekeken

'Duitse aardappelprijzen ongeacht kartelverdenking laag'

Berlijn - Het Bauernverband (DBV) betwijfelt of de Duitse consument nadeel heeft gehad van eventuele kartelvorming op de aardappelmarkt.

De federatie constateert in ieder geval dat de aardappelprijzen in Duitsland lager zijn dan elders in West-Europa. Vorig jaar was de gemiddelde prijs per kilo in Duitsland bijna 27 procent lager dan in Groot-Brittannië en bijna 40 procent lager dan in Italië, zo citeert algemeen secretaris Helmut Born van de boerenfederatie cijfers van landbouwmarktbureau AMI. Volgens hem waren dergelijke verschillen ook in de voorafgaande jaren te zien.

Tevens fluctueren de prijzen van jaar tot jaar. Dat geldt volgens Born ook voor de prijzen op de pootgoedmarkt. “Daaruit valt niet af te leiden in hoeverre de handel prijsafspraken heeft gemaakt.”

Of er door de aardappelhandel prijsafspraken zijn gemaakt, het zij tegenover de telers dan wel tegenover de grootgrutters, is in onderzoek bij het Bundeskartellamt. Dit deelde eerder deze week mee dat het een inval had gedaan bij de aardappelhandelsbedrijven. Het Bauernverband verwacht van de kartelwaakhond dat het snel met de resultaten van zijn onderzoek komt.

Of registreer je om te kunnen reageren.