Akkerbouw

Nieuws 2486 x bekeken 5 reacties

Brussel maakt import graan duurder

Brussel – De Europese Commissie heft de schorsing op van de invoerheffing op tarwe en gerst. Dat betekent dat per 1 juli weer een invoerheffing geldt van 12 euro per ton.

De schorsing geldt van 1 juli 2012 tot en met 30 juni 2013 en wordt alleen toegepast op de invoer van tarwe en gerst binnen de TRQ-regeling. Binnen die regeling mag een bepaalde hoeveelheid tarwe en gerst worden ingevoerd tegen 12 euro per ton. Buiten de TRQ-quota betaalt de importeur 95 euro invoerheffing per ton tarwe en 93 euro per ton gerst.

Een woordvoerder van het Productschap Akkerbouw vindt de opheffing van de schorsing positief voor de graantelers. “De voer- en vleessectoren drongen vorig jaar aan op schorsing van de heffing. De schorsing drukt de graanprijs in de EU omdat import goedkoper wordt. De Commissie constateert dat de graanprijzen de laatste maanden flink zijn gedaald en vindt die daling wel genoeg. Ook verwacht de Commissie een grote graanoogst in de EU. Bovendien brengt de heffing geld in het laatje van de EU.”

De Commissie gaat nu uit van een graanoogst in de EU van 294 miljoen ton. Dat is 700.000 ton meer dan in de prognose van april. De woordvoerder van het productschap verbaast zich over de verhoging. “Het is koud en nat in Engeland en koud in grote delen van Europa. Als een warme periode volgt op dit koele weer, dan gaat de EU minder graan oogsten. De Commissie heeft de lidstaten opgeroepen betrouwbare cijfers aan te leveren voor de prognose.”

De woordvoerder constateert ook dat de graanbalans van de Commissie over seizoen 2012/2013 is aangepast. “De export loopt zo goed dat er niet genoeg graan is. Daarom heeft de Commissie de oogst van 2012 met 4,1 miljoen verhoogd, ruim een half jaar nadat de graanoogst in de EU al is afgerond. En de beginvoorraad is met een half miljoen ton verhoogd. Het verbaast me. Dergelijke prognoses stellen niks voor.”

Laatste reacties

 • John*

  dat betekent dat in de EU elk varken wat geproduceerd wordt 33 euro duurder is dan op de vrije wereldmarkt!

 • jan hien

  het potje van Brussel zal toch gevuld moeten worden, dan maar over de rug van de boeren dat is het makkelijkst

 • agri2

  jan hien, akkerbouwers zijn ook boeren. Als akkerbouwers voldoende verdienen met graan blijft de productie beter op peil, daar zouden jullie blij mee moeten zijn. Een grote graanoogst zit er in Nederland volgens mij niet meer in, veel slechte plekken na nat najaar en winter, nu zal het toch echt wel warmer moeten worden voor een goede korrelopbrengst.

 • Peerke1

  Heel goed dat er ook eens aan de akkerbouwers gedacht wordt. Zij lossen immers een groot mestprobleem mede op en mogen best een goede boterham verdienen net als iedere boer.

 • bnieuwen

  Iedere vorm van marktinterventie is altijd een foute maatregel. Helaas dat de socialistische Europese bestuurders, ten bate van hun eigenbelang, dit stelselmatig weigeren toe te geven. In een vrije markt komt het voor dat er goede en minder goede tijden zijn maar een markt (hier de graanmarkt) kan zichzelf heel goed regelen. Veel beter zelfs dan overheden. Dat heeft met het verschil van belangen te maken. De graanmarkt wil graag een goede prijs voor het graan. Niet te hoog want dan komt de import-concurrentie. Maar ook niet te laag. Ook de graanmarkt wil verdienen. Logisch. De politiek heeft geen belang bij de graanmarkt maar politieke belangen. De graan- en andere markten worden middels verordeningen en wetgeving door de overheden gedwongen hieraan mee te werken. Zo niet dan treffen ze gewoon dwangmaatregelen. De politiek, in het bijzonder de socialistische EU-commissie onder leiding van de communistische Barosso, maken zo de dienst uit, uitsluitend uit eigenbelang.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.