Akkerbouw

Nieuws 1672 x bekeken 6 reacties

'Wintertarwe kan snel op gang komen'

Mijdrecht – De uitgangssituatie van wintertarwe is op veel percelen goed, ondanks de lange winter. Dat concludeert Bayer Cropscience na de eerste ziektemonitoring van dit seizoen.

De stand is door de kou wel wat dun, maar vaak staan er voldoende planten en de kleur is de laatste week bijgetrokken.

Veel percelen lagen er erg droog bij. Door de recente regen kan de bemesting tot zijn recht komen. Samen met de oplopende temperaturen kan de gewasontwikkeling nu snel op gang komen.

Ondanks de schrale winter is in de onderste bladeren meer septoria aangetroffen dan werd verwacht. Het percentage planten met septoria is nu 43 procent (48 procent in 2012, 38 procent in 2011). Vroeg gezaaide gewassen zijn vaak sterker aangetast dan later gezaaide. Andere ziekten, zoals gele roest of meeldauw, is zijn de medewerkers van Bayer nog niet tegen gekomen.

Bayer Cropscience volgt dit voorjaar tachtig percelen wintertarwe verspreid over Nederland. Per perceel wordt per ziekte het percentage aangetaste planten en het gemiddelde percentage aangetast bladoppervlak per plant vastgesteld.

Daarnaast zijn er achttien septoria-timers geplaatst, die de vochtigheid in het gewas meten en kunnen aangeven of septoria de kans krijgt om te infecteren. De timers worden wekelijks uitgelezen.

Laatste reacties

 • maxisprint

  de uitgangssituatie is op veel percelen slecht!!! de wintertarwe is 3-4 weken achter bij andere jaren. de ziekte valt wel mee, maar als dit niet het geval was zijn daar toch goede gewasbeschermingsmiddelen voor. er zijn zeer veel verzopen plekken, en door de laatste vorst en droogte zijn ook nog veel planten weggevallen.en de vroeg gezaaide zomertarwe staat half april nog niet boven! ik snap het voorgaande positieve onzinverhaal dan ook niet

 • hoekstra811

  helemaal mee eens,zelfs na een uitmuntende zomer word het een karige oogst maal een mager prijsje.De kosten eraf en dan...geen droog brood mee te verdienen.

 • josopthof1

  Zo is het, tis nu 11 april, en de wintertarwe staat er nog het zelfde bij als in december. En de zomertarwe komt er na 6 weken pas uit. En vanmiddag 6,2 graden, dus groeien, ho maar. Het zal een zeeeeer karige oogst worden!

 • agropak

  allemaal koffiedik kijken kan nog van alles gebeuren, niet gelijk piepen dat is toch een duidelijke boerenkwaal

 • trekker123

  Het regent best lekker. In het weekend tot plaatselijk wellicht zelfs 20 graden. Die blaadjes komen ook dit jaar weer aan de bomen!

 • dieter2012

  amai ,bij mij is het helemaal geen goede uitgangspositie!
  Hier en daar wat opgelapt met wisseltarwe en daar is niet veel van te zien
  Een perceel heb ik kortgeleden zomergerst in gezaaid dan heb je die rotvogels ,plaats je wel linten of kanon , maar beginnen ze na een tijdje leuk te vinden . voor mij is 2013 ééntje voor snel te vergeten.pff

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.