Akkerbouw

Nieuws 1647 x bekeken

Vlamingen telen meer aardappelen

Kruishoutem – Het areaal vroege aardappelen in Vlaanderen groeit 7,5 procent ten opzichte van vorig jaar. De Vlaamse akkerbouwers telen 8 procent meer bewaaraardappelen.

Het Vlaamse onderzoeksinstituut PCA heeft een enquête gehouden onder 123 leden. Het PCA schrijft in de nieuwsbrief dat de resultaten voorlopig zijn. “Nog niet alle telers weten hoeveel aardappelen ze gaan poten en nog niet alle contracten zijn al afgesloten.”

Volgens een eerste inschatting op basis van de enquête groeit het areaal vroege aardappelen in Vlaanderen met 7,5 procent. Het belangrijkste ras blijft Première met een aandeel van 44 procent, vergelijkbaar met vorig jaar. Het areaal Amora groeit sterk en wordt het één na grootste ras vroege aardappelen in Vlaanderen. Daarna volgen de rassen Anosta, Sinora en Frieslander, die alle drie ongeveer even groot uitvallen.

Volgens het PCA waren op 1 april nog nauwelijks vroege aardappelen gepoot. In 2011 en 2012 was op die datum 70 tot 75 procent al gepoot.

Het areaal bewaaraardappelen groeit dit jaar 8 procent in Vlaanderen. Een derde van de bewaaraardappelen wordt onder contract geteeld. Dat was vorig jaar 24 procent en het jaar daar voor 25 procent.

De Vlaamse akkerbouwers telen 1,2 procent meer Bintjes. Bij de andere rassen groeit het areaal 14 procent. Het PCA constateert dat Fontane in populariteit toeneemt. “In 2011 was Fontane voor het eerst het grootste ras na Bintje. Van het areaal bewaaraardappelen, anders dan Bintje, neemt Fontane 44 procent in van het areaal. Dat was 36 procent in 2012. Fontane is voor 56 procent vastgelegd in een contract.”

Asterix blijft krimpen, volgens de enquête. Die plek wordt ingenomen door Innovator. Ook Felsina wordt veel geteeld in Vlaanderen. Over het areaal chipsaardappelen en tafelaardappelen in Vlaanderen kan het PCA op basis van de enquête niets zeggen.

Volgens het PCA groeit het totale aardappelareaal in Wallonië met 1,6 procent. Daar blijft Bintje het grootste ras, gevolgd door Innovator, Fontane en Challenger.

Of registreer je om te kunnen reageren.