Akkerbouw

Nieuws 803 x bekeken

VTA: nog 8 procent aardappeloogst vrij verkoopbaar

Noordhoek - Het aandeel vrij verkoopbare aardappelen dat nog in voorraad ligt bij de leden van Verenigde Telers Akkerbouw is aan de krappe kant, het omvat 8 procent van hun oogst. Dat was vorig jaar april meer: 12,5 procent van een oogst die ruim 12 procent groter was. In volume hebben de VTA-leden 38 procent minder vrij verhandelbare aardappelen over dan vorig jaar. Dat blijkt uit de peiling die VTA medio april heeft gehouden onder een vaste groep van 250 aardappelen telende leden. VTA vertegenwoordigt ruwweg 40 procent van het Nederlandse areaal consumptieaardappelen.

De rond 15 april gemeten situatie is wat betreft de verhouding tussen de hoeveelheden in dit seizoen al afgeleverde aardappelen, de nog resterende opslag en het aandeel 'vrij verkoopbaar' in de opslag, vergelijkbaar met de aprilmeting in het aardappeljaar 2010/’11. Dat werd net als het huidige gekenmerkt door een krappe beschikbaarheid van aardappelen in deze fase van het seizoen. Echter, de oogst 2010 was bijna 5 procent groter dan de opbrengst van 2012, waarvan nu nog wordt verkocht. De VTA-leden hadden medio april van de oogst consumptieaardappelen 2012 nog 28 procent in de schuren liggen. Het aandeel vrij verkoopbaar daarvan beslaat nog geen derde (28,5 procent) van het totaal. Onder vrij verhandelbaar verstaat VTA aardappelen die op geen enkele wijze contractueel zijn vastgelegd voor verkoop. Hieronder vallen dus niet de zogenoemde meeleveraardappelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.