Akkerbouw

Nieuws 963 x bekeken

Oil World: EU oogst meer koolzaad

Brussel – De Europese Unie produceert dit jaar 20,2 miljoen ton koolzaad. Dat is 5 procent meer dan vorig jaar, verwacht marktbureau Oil World.

De productiestijging in de EU vindt vooral plaats in Duitsland, dit jaar de grootste producent in de EU. Daar wordt volgens Oil World over een paar maanden 5,5 miljoen ton koolzaad van de akkers gehaald. Dat is 13 procent meer dan vorig jaar. In Frankrijk daalt de productie 5 procent naar 5,2 miljoen ton. De oogst in het Verenigd Koninkrijk krimpt 10 procent naar 2,3 miljoen ton. In beide landen is veel winterkoolzaad niet gezaaid vanwege regen.

Oil World verwacht een grotere stijging van de koolzaadproductie in de EU dan andere analisten. In maart ging de graanhandelsorganisatie Coceral nog uit van een stijging van de koolzaadproductie in de EU-27 van 2,7 procent naar 20 miljoen ton. Deutsche Raiffeisenverbandes (DRV) voorspelt voor Duitsland een productiestijging van 7 procent naar 5,2 miljoen ton koolzaad.

Ook andere landen vergroten hun koolzaadproductie. Oil World verwacht dat in Rusland de oogst met 25 procent stijgt naar 1,3 miljoen ton en in Oekraïne met 46 procent naar 1,9 miljoen ton. In beide landen viel de productie vorig jaar tegen door droogte. Het Canadese ministerie van landbouw verwacht voor het eigen land een productiestijging van 17 procent naar 15,5 miljoen ton.

Of registreer je om te kunnen reageren.