Akkerbouw

Nieuws 1272 x bekeken

NAV: Agriprins mist aantrekkende aardappelmarkt

Noordhoek – Het prijsinformatiesysteem Agriprins mist de markt in tijden van aantrekkende prijzen. Dat verwijt maakt akkerbouwvakbond NAV over het door het Productschap Akkerbouw ontwikkelde systeem. “Nu de exportvraag de markt trekt, worden in Agriprins de prijzen gemist van transacties via de handel en van partijen die door afnemers in het buitenland worden gekocht”, merkt de NAV op. “Over de tweede helft van maart prijken op de VTA-transactielijst wel vijftien transacties.”

Ben Kimmann, secretaris van de stuurgroep Agriprins, geeft aan dat de landbouwbeurzen zijn gestopt met het noteren van fritesgeschikte aardappelen vanwege de geringe handel. “Dat heeft te maken met de voorwaarden die worden gesteld; het moet gaan om transacties die binnen een maand worden geleverd. Daarin is het rustig.”

Agriprins draait voornamelijk op transacties die vier fritesfabrikanten melden. Kimmann geeft aan dat alle leden van de verwerkersvereniging Vavi willen bijdragen aan Agriprins als akkerbouwers besluiten door te gaan met het prijsinformatiesysteem. “Het zou mooi zijn als we er ook handelstransacties bij kunnen krijgen, dat geeft een nog beter beeld. Maar ik kan de handel niet dwingen om mee te doen aan dit vrijwillige systeem.”

Agriprins bevindt zich nog in de testfase. Tot medio de komende zomer is het systeem voor iedereen vrij toegankelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.