Akkerbouw

Nieuws 3249 x bekeken 5 reacties

Graan en soja duurder

Chicago/Parijs – De graan- en sojaprijzen stegen donderdag tijdens de handelsdag op de termijnmarkt in Chicago. Woensdagavond stonden de noteringen onder druk na de publicatie van de Wasde-prognose door het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA).

Het USDA verhoogt in het laatste Wasde-rapport de beschikbaarheid van graan in de wereld. De productie valt mee ten opzichte van het vorige rapport. En het graanverbruik valt lager uit door de hoge prijzen.

Bij tarwe komt de wereldvoorraad aan het eind van dit seizoen op 182,3 miljoen ton. Dat is 4 miljoen ton meer dan in de vorige raming, maar wel 17 miljoen ton minder dan de beginvoorraad.

Bij mais verhoogt het USDA de beschikbaarheid opnieuw. Dat komt vooral doordat minder mais in veevoer gaat. Ook bij sojabonen gaat het USDA nu uit van een grotere eindvoorraad in de wereld.

Het USDA schat de voorraden mais en sojabonen in de VS lager in dan analisten hadden verwacht. Dat duwt de noteringen omhoog. Maar in de laatste voorraadpublicatie van het USDA was dat andersom. Dat leidde vlak na Pasen tot een forse prijsdaling bij mais en sojabonen.

Laatste reacties

 • geert150

  wat een poppekast

 • sallandseboer

  Eigenlijk moeten we gewoon aan de Veldbonen gaan, dan zijn we niet meer afhankelijk van dit gespeculeer.

 • petit

  voorzichtig afscheid nemen van al deze info.....

 • hulsteins

  dit artikel is dus gewoon weer niet te volgen .
  Dat de beurs in Chicago anders reageert op donderdag dan op woensdag , ok . Parijs was overigens ongekend kalm vandaag .
  Maar de laatste alinea van dit artikel spreekt dan alles weer tegen .
  Voorraden lager ?? En het woord 'laatst' moet wrsl 'vóórlaatst' zijn .
  Erg irritant allemaal !

 • piepertje

  piepertje bijijijij ???

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.