Akkerbouw

Nieuws 803 x bekeken 1 reactie

Fransen boven 35 miljoen ton tarwe

Parijs – Frankrijk is afgelopen seizoen uiteindelijk ruim boven de 35 miljoen ton zachte tarwe uitgekomen. De opbrengst van 35,6 miljoen ton ligt daarmee iets lager dan eerder dit jaar werd gedacht maar is wel 5 procent hoger dan in 2011.

Dat blijkt uit de seizoenbalans die is gepubliceerd door het graancomité van de agrarische dienst Franceagrimer. Weliswaar lag het areaal aan zachte tarwe met bijna 4,9 miljoen hectare 2,5 procent onder dat van een jaar eerder maar de opbrengst per hectare is met 7,33 ton bijna acht procent hoger uitgekomen. Van die oogst is 15 miljoen hectare binnenlands verbruikt terwijl bijna 17 miljoen hectare beschikbaar is gekomen voor de uitvoer. De overige hoeveelheid wordt door boeren op eigen bedrijf gebruikt. EU-landen hebben daarbij ruim 6,7 miljoen ton afgenomen, terwijl ruim 10 miljoen ton afgezet wordt in derde landen. De tarwe-uitvoer naar derde landen is daarmee bijna 19 procent hoger uitgekomen terwijl de EU-buren juist 11 procent minder Franse zachte tarwe afnamen.

Een veel sterkere groei werd genoteerd bij gerst. Van dat gewas werd ruim 11,3 miljoen ton binnengehaald, dat is meer dan 28 procent meer dan een seizoen eerder. Het areaal was met bijna 1,7 miljoen hectare 8,5 procent groter maar daarnaast is de opbrengst per hectare met 6,75 ton ook 18,5 procent hoger uitgevallen. Door die goede oogst ging van dit gewas uiteindelijk bijna 5,5 miljoen ton naar het buitenland, een toename met meer dan een kwart vergeleken met een seizoen eerder.

Daarnaast kwam de Franse akkerbouw ook nog op 2,3 miljoen ton harde tarwe, 17 procent meer dan in het vorige seizoen. Het areaal voor dit gewas nam met niet meer dan 5 procent toe maar ook hier kwam de opbrengst per hectare met 5,42 ton fors hoger uit. Het graancomité heeft verder ook de balans gepubliceerd voor mais. Hier zijn de Fransen uitgekomen op 15,4 miljoen ton, wat ruim 1 procent minder is dan in 2012. Daarvan werd ruim 6,2 miljoen ton uitgevoerd, ruim 9 procent minder dan een seizoen eerder. Het overgrote deel van die mais gaat naar de andere EU-landen.

Eén reactie

  • trekker123

    Wat een gezever allemaal. Een half jaar na de oogst weten ze dan blijkbaar uiteindelijk hoe hoog de opbrengst was terwijl er een maand geleden al tot op procenten nauwkeurig wordt verteld hoe groot de oogst dit jaar zal worden. Niet alleen in Frankrijk, maar dat weten ze dan zo ongeveer voor de hele wereld. Zogenaamd.

Of registreer je om te kunnen reageren.