Akkerbouw

Nieuws 1473 x bekeken 1 reactie

Ex-leveranciers Agrico teleurgesteld in Ondernemingskamer

Amsetrdam - De Ondernemingskamer doet geen onderzoek naar de overdracht van de fritesaardappelen van coöperatie Agrico aan Aviko Potato. De ex-leveranciers zijn teleurgesteld. Agrico is blij met het besluit.

Agrico zag geen brood meer in de handel in fritesaardappelen en droeg die eind 2010 over aan Aviko Potato. Veel leden van Agrico voelden zich overvallen door het besluit en hadden van te voren geraadpleegd willen worden. Door de ophef vertrok directeur Ineke Mastenbroek in december 2010. In mei 2011 trad de voorzitter van de raad van beheer Herman Vermeer terug.

Een grote groep leden richtte de Stichting Gedupeerde Leden Agrico op. Die telt zo’n 160 leden. De stichting voelt zich niet gehoord door Agrico en maakte eind oktober vorig jaar een enquêteprocedure aanhangig bij de Ondernemingskamer. Dit is het gerechtsorgaan dat geschillen in coöperaties of vennootschappen beoordeelt. De Ondernemingskamer besloot gisteren dat er geen enquête-onderzoek nodig is naar de werkwijze van Agrico.

Voorzitter Jan Veenink van de stichting reageert teleurgesteld op het besluit. “De directie van Agrico besloot eind 2010 om een deel van de coöperatie af te stoten zonder de leden te raadplegen. Daarmee haal je het lidmaatschap van de coöperatie onderuit. Wij hebben niks tegen Aviko Potato, maar het is een vreemde gang van zaken dat de directie van een coöperatie een deel van de coöperatie afstoot zonder ledenraadpleging en dan ook nog aan een concurrerende grondstofleverancier. Hoe groot een coöperatie ook wordt, je kunt toch niet om de leden heen?”

De ex-leveranciers lijden ook financiële schade, zegt Veenink. “De telers van fritesaardappelen zaten in een pool met een bodemgarantieprijs. Om die bodemprijs te garanderen is in het verleden een fonds opgericht. Telers die niet overstapten naar Aviko, kunnen geen aanspraak maken op geld uit dat fonds. Bovendien moesten de telers een nieuwe afnemer zoeken voor hun fritesaardappelen. Dat kost geld. Later werd bekend dat Agrico het fonds ook nog eens cadeau heeft gedaan aan Aviko. Onduidelijk is of de ledenraad dit wist."

Het zit de stichting ook dwars dat ze geen inzicht kregen in de werkwijze van Agrico. Veenink: “Daarom zijn we naar de Ondernemingskamer gestapt om die informatie af te dwingen. Helaas vindt de kamer zo’n onderzoek niet nodig. De stichting gaat met het bestuur en de advocaat overleggen wat ons nu te doen staat. De uitspraak van de Ondernemingskamer wringt. Het is zo in strijd met ons rechtsgevoel. Het wil toch wat zeggen dat 160 van de 200 mensen die fritesaardappelen leverden aan Agrico zich bij de stichting hebben aangesloten.”

Directeur Jan van Hoogen van Agrico is blij met het besluit van de Ondernemingskamer. “De kamer oordeelt dat de besluitvorming bij Agrico over de overdracht van de industrieaardappelen volgens de statuten is verlopen. We hebben voldaan aan de informatieverplichting. Wij willen als Agrico deze kwestie graag definitief afsluiten en onze energie volledig steken in het behartigen van de belangen van al onze leden.”

Toch kijkt Agrico nog eens naar het besluitvormingsproces in de coöperatie. Van Hoogen: “Maar dat waren we sowieso al van plan. Met enige regelmaat nemen we de aansturing van de coöperatie onder de loep. Dat staat los van deze zaak.”

Eén reactie

  • koestal

    het gaat dus niet om poters

Of registreer je om te kunnen reageren.